sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Janikan raparperipaistos - kuvaneuvokki 13


Raparperipenkkiä kannattaa harventaa ennekuin se ehtii kukkaan!
On raparperien aika! Joku pelkää näitä maan mainioita puutarhan suurilehtisiä punavarsia sen takia, että niitä syömällä voi jonkun tutkimuksen ja tiedon mukaan lisätä riskiä luuston haurastumiseen eli osteoporoosiin.

Raparperikeitto maistuu vaikka
viipurin rinkeleiden kera välipalana
Pöh, sanon minä ja kerään raparperejä ja keitän meille keittoa, leivon piirakkaa ja nautin herkusta! Kiisselikin on hyvää - kermavaahdon kanssa, piparin tai keksin muruja päälle ripoteltuna: herkku on siinä mitä makoisin! Suklaa keksiet, cookiet, ja muffinsit sekä mokkaruudut ovat tämänpäivän suosikkileivonnaisia - vanhanajan herkut unohtuvat turhan helposti vaikka ne ovat usein sekä helppoja, edullisia että herkullisia!

Tänään tein täällä mummilassa raparperipaistosta vanhalla kunnon teemalla "Man tager vad man haver!" Ostin tuorejuustoa mutta muut ainekset on kaivettu kaapeista. Ajatuksena oli tehdä italialaistyyppinen jälkiruokaherkku "Rabarbaro gratinato". Sellaiseksi tämä ei yllä, mutta maistui kuitenkin niin hyvältä että kerron tässä kuinka tein! Määrät ovat hiukan summittaisia - tällainen leivonnainen ei ole niin nokonuuka määrien suhteen; peukkutuntumalla tulee ihan hyvää!

Raparperipaistos

Ainekset valmiina. Tässä reseptissä ei tarvita jauhoja
jotka ovat virheellisesti kuvassa
Noin litra raparperin paloja
Noin 2  dl sokeria
7 - 8 Digestive keksiä muruina
Noin 1 dl mantelijauhetta
1 kanamunan keltuainen
2 kananmunan valkuaista kovaksi vispattuna
4 rkl pölysokeria
3 rkl valjasokeria
3 rkl kiehuvaa vettä
200 gr purkillinen maustamatonta tuorejuustoa


Huuhtele raparperit ja paloittele ne parin sentin pituisiksi pätkiksi. Aseta palaset uunivuoan pohjalle tasaiseksi. Ripottele sokeri päälle.

Hienonna keksit ja sekoita mantelihjauhe tai mantelirouhe keksien kanssa. Ripottele näin syntynyt muju raparperien ja sokerin päälle.

Vatkaa keltuainen, pölysokeri, vaniljasokeri ja kiehuva vesi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto joukkoon.

Vaahdota valkuainen toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

Yhdistä seokset keskenään varovasti tasaiseksi massaksi ja kaada se vuokaan muruseoksen päälle.

Laita uunivuoka 225 asteisen uunin keski-osaan ja paista parikymmentä minuuttia kunnes pinta on kaunis ja kypsän näköinen,.

Tarjoa jälkiruuaksi tai kahvin kera.
Jännää - miltähän tämä maistuu? Kokeillaan!
Hyvää tuli - kannatti kokeilla!
Paistos maistui herkulliselta haaleana. Se ei kaipa lisukkeeksi kermaa mutta sen kyytipojaksi voi tarjota pikarillisen hyvää likööriä -esimerkiksi mantelilikööria, ehkä jopa sitruunalikööriä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti