maanantai 13. helmikuuta 2012

Suomen kalliit kirjat ja kaikki muu

Suomessa ruoka on kallista. Niinkuin melkein kaikki muukin.
Suomi on EUssa ja meillä on sama valuutta monen muun EU-maan kanssa. Silti meillä on moni asia kalliimpaa kuin muissa maissa. Tämän huomaa aina kun matkustelee tai katselee muiden maiden sivustoja, lukee lehtiä.

Ruoka, vaatteet, asunnot, tavara ylipäätään on Suomessa kalliimpaa kuin lähimaissa. Palkat meillä ovat toimihenkilöillä matalammat kuin Euroopassa keskimäärin, työntekijöiden palkat ovat samassa tai hiukan paremmat. Olemme tasa-arvoinen maa, sanotaan.

Törmäsin asiaan kun lähdin itse tilamaan uutta Tomi Ahosen kirjaa "Communities dominate brands" josta luin viime viikolla nettilehdistä. Kirja maksaa Englannissa alle 30 puntaa, postimaksujen kanssa hinnaksi tulee Suomeen tilattuna noin 40 euroa. Sekin on mielestäni kirjasta tosi paljon rahaa - mutta tämä kirja myydään luultavasti yrityksille ja silloin hinnalla ei ole niin suurta merkitystä. Toisaalta tämänkaltaista kirjaa lukevat varmaan ihmiset joilla ei ole ihan valtavan huono rahatilanne, pääsääntöisesti. Meikäläinen on poikkeus joka vahvistaa säännön.

Itse mietin monta päivää ja päätin, että haluan kirjan lukea. Soitin tänään suomalaisiin kirjakauppoihin ja kyselin hintaa ja saatavuutta.

Kirjaa ei ole sen koommin Suomalaisessa kirjakaupassa kuin Akateemisessakaan. Outoa sinällään - vai onko? Kumpikin kirjakauppa tarjosi palvelujaan ja olisi kyllä mielellään kirjan minulle tilannut. Hintako? No, se on 82,50!!! Siis yli 80 euroa - huh.

Uskomatonta, aivan hämmästyttävää! Kirjan hinta tuplaantuu jos sen hankkii kirjakaupasta, verrattuna nettikirjakauppaan. Ja kirjaa saa silloinkin odottaa kolme viikkoa.

Tilasin aamulla kirjan nettikirjakaupasta ja olisin saanut kaksi kirjaa tuolla hinnalla. Saan sen myös ilman postimaksua koska tilaan noin suurella summalla rahaa! Ja kirja tulee postiin 3 päivän päästä - maksun saan maksaa yhdessä tai kymmenessä erässä.

Miten se voi noin mennä? Miksi kirjakaupalle tulee kirja kolmessa viikossa kun sen saa kuluttajana parissa päivässä ja puolta halvemmalla - ihan laillisesta nettikirjakaupasta?

Miksi kirjakaupat ajavat itsensä alas tuolla tavalla? Sääli jos ne katoavat kohta kokonaan; paikallisessa kirjakaupassa myydään jo nyt enemmän leluja, makeisia ja kaikenlaista askartelu- ja koriste-esinettä kuin kirjoja. Eikä siellä koskaan ole muuta kuin listahittikirjoja myynnissä.
                                                                                                                                         S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti