sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Janikan mansikkavispi - kuvaneuvokki 7

Mansikat pakasteesta käyttöön!
Pakastin suli, hajosi jo toisen kerran reilun vuoden aikana. Jääkaappikin lämpenee miten sattuu aina välillä. Electrolux ei ole suosikkimerkkien joukossa tässä huushollissa enää todellakaan - mutta uuttakaan ei nyt raaski ostaa. Korjaaja saapuu keskiviikkona - jos ehtii.

Kun pakastin hajoaa, voi talvipakkasella viedä osan tavarasta pihalle, ainakin pariksi päiväksi. Silti - moneksi kuukaudeksi varatut herkut on yritettävä syödä pois mahdollisimman pain - ja osan joutuu joka tapauksessa laittamaan pois, roskiin. Harmittaa niin että melkein itkettää! Pakkaseen tulee yleensä laitettua sellaista hyvää ja laadukasta syötävää jota haluaa säästää myöhemmäksi.

Mansikoita olemme syöneet jo pari päivää sitten tapahtuneen sulamisen jälkeen aika lailla. Mustikkasoppaa on keitetty ja mustikkakukkoa leivottu.

Nyt tehdään jälkiruokaa ja välipalaa joka on kaikkien mieleen: vispipuuroa mansikoista

Tässäpä meidän ihka oma reseptimme jota kannattaa tehdä, on se niin hyvää. Mutta kauan ei valmis puuro säily - toisaalta siksi että se on niin hyvää ja toisaalta siksi, että mansikat vispataan sekaan tuoreina, keittämättä ja mansikoiden elinikä on hyvin lyhyt!


Keitetään mannaryynit vedessä kypsäksi
 Janikan mansikkavispipuuro

1 litra vettä
2 dl mannasuurimoita
noin dl sokeria (maun mukaan)
noin 1 tl vaniljasokeria
noin 1 l tuoreita tai pakastemansikoita

Keitä vesi kiehuvaksi tarpeeksi suuressa kattilassa. Kaada mansikat kulhoon ja anna niiden jäähtyä siinä puuron keiton ajan. Kaada mannaryynit kiehuvaan veteen hyvin vatkaten - varo paakkuja!


Kaadetaan kuuma puuro kylmien mansikoiden päälle

Aloitetaan vispaus!
Kun puuro on kypsää ja paksua, kaada se mansikoiden päälle, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla ja ala vatkata! Sähkövatkaimella puuron vispaamiseen menee kymmenisen minuuttia. Jos vispaus täytyy tehdä käsivoimin, aikaa menee reilusti kauemmin - jos tällaisessa tapauksessa on mahdollisuus pyytää vispaajaksi kunnon lihaksilla varustettu henkilö - pyydä ihmeessä apua! Oma mummi pyysi vaarin tähän hommaan; vaari meni ulkoverannalle viileään ja vispasi puolukoista tehdyn puuron "valkeeksi" niin voimallisesti, että verannan ikkunat menivät huuruun - ja herkullinen tuoksu valtasi kylmän verannan! Kylmänähän tämä puuro yleensä syödään!

Jäähdytetään herkku vaikka kannen alla parvekkeella.
Kun olet saanut puuron vaaleaksi ja tiiviiksi puuroksi, tarkista vielä maku ja lisää sokeria tarpeen mukaan. Ripottele puuron pinnalle sokeria, laita kansi päälle ja laita puuro oodottamaan syöjiä viileään.

Välipala

Puurosta ei kannata tehdä ihan supermakeaa - on mukavaa, jos pinnalle voi ripotella sokeria lautasella: tulee mukava suutuntuma kun rapisevaa sokeria on puuron päällä!

Itse nautin puuron kaatamalla kylkeen hiukan kylmää maitoa. Puuro on toki herkullisen juhlavaa myös kerman tai vispikerman kera - tai sokerilla mausteun tuoremurskatun mansikkakastikkeen kanssa.

Nautitaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti