lauantai 10. maaliskuuta 2012

Suomessa ei ole korruptiota - virallisesti

Kahvikupillisen äärellä kuulee kaikenlaista
Törmäsin tuttavaan joka oli metsästämässä 200 litran tynnyriä. Tynnyrillä oli tarkoitus viedä lämmitysöljyä miehelle jolla alkoi olla "mökki kylmänä ja eukko kiukkuisena". "Miksei mies tilaa öljyä Nesteeltä, Teboililta tai joltain muulta lämmitysöljyä myyvältä firmalta?" kysyin naivisti. "No hei - jos tilaa firmalta, se täytyy itse maksaa" selitti tuttu "Jos saa hyvän kaverin tuomaan tavaraa se ei maksa mitään" ja kertoi kuvion josta toki olen kuullut aikaisemminkin.

Näin se menee:

Isoveli verkoston kerrotaan olevan pahin korruption muoto Suomesa. Näin ehkä onkin  - vaikka kuka ja miten sekin on laskettu, olisi kiva tietää. Kyllä täällä ihan tuota perusvoiteluakin on ja paljon onkin, ihan kotinurkilla. Korruptiota kotitarpeiksi piisaa kun katsoo vähän ympärille ja osaa laskea hiukan asioita yhteen. Pienyrittäjä tietää siinä kun isompikin miten kaupat jaetaan; saat diilin jos maksat ensin "voitelua" oikealle henkilölle. Reissu Thaimaahan, lentolippu Rioon ensimmäisessä luokassa, ruohonleikkuri tuotantojohtajan kesämökille, pihan kiveys työmaajohtajan tontille Kirkkonummelle.... Ihan mitä vain; kaveri kertoo hankkineensa mopon mesun pojalle, Tallinnan risteilyn mesun vaimolle ja vaimon naispoppoolle... Mitä muuta tuollainen on kuin korruptiota - voitelua kaupan saamiseksi, voittamiseksi omalle firmalle - eli korruptiota?

Systeemi on hyvin osaksi kokonaisuutta rakennettu vuosien saatossa - jokainen osapuoli tietää kuinka se toimii. Jos tulee uusia tarjouksia osapuolilta joilla ei ole "hyvää tyyppiä" asiota hoitamassa, ensimmäisen urakan jälkeen ei toista tipu.

Homma on alkanut karata käsistä viime aikoina, kertoi tuttu. Ahnaus tulee mukaan tännekin, ihan niinkuin muuallekin yritysten ja kaupunkien hommiin, politiikkaan ja joka paikaan. Ihmiset haluavat joka kerta enemmän ja enemmän. Kun vielä jokin aika sitten urakkatarjousta jättävät saivat rivien välistä lukea mitä tehdä kun heille kerrottiin, että mesu haluaa uudet vanteet mersuunsa tai että työmaajohtajan vaimon synttäreimatka Kreetalle on vielä tilaamatta ja maksamatta, nyt tulee työmaajohtaja itse kertomaan, että "laitat urakkatarjoukseen 2000 euroa ylimääräistä laskutettavaa ja maksat sen Masalle kun tarjous on hyväksytty."

Kauhistelin itse kuinka nämä kaikki voitelut tulevat kaupungin asukkaiden maksettavaksi veroina - mutta näinhän se maailma aina menee. Yksi maksaa, toinen hyötyy ja maailma pysyy radallaan..."

"Mitä eroa sillä on maksaako joku pienurakoitsija kaupungin mesulle pari tonnia cashia jonka se saa laitettua helposti urakkatarjoukseen - jos verrataan johonkin Elopin tai Vehviläisen sikamaisiin palkkioihin? Millä helv...in perusteella joku äijä voi olla monen miljoonan bonusten arvoinen kun toinen, samassa firmassa töitä tekevä ei saa kun muutaman tonnin kuukaudessa ja joutuu ulos talosta helpommin kun leppäkeihäs kun tulos edes vähän laskee? Eikö se tulos ole johtajien päätöksistä riippuvainen eikä sen pienipalkkaisen hemmon syytä joka paiskoo töitä niin maan perkeleesi että saisi omat lainat maksettua?"

Kieltämättä ihmetyttää suomalaistenkin johtajien mielettömät palkat, palkkiot ja bonukset joihin heillä on "kaikki oikeus" - tuttu paasasi UPM:n ja muiden suomalaiste jättiyritysetn johtajapalkkioista - firma joka laittaa porukkaa ulos "tuotannollisista ja taloudellisista syistä ja samalla maksaa satoja tuhansia euroja johdolle bonuksina on meikäläisen silmissä paljon moraalittomampi kun joku pienyrittäjä joka maksaa vähän siitä että saa itselleen ja omalle porukalle töitä."

Vaikea sanoa, meikäläisen. Ihminen joka ei ole koskaan lahjonut kuin omia lapsiaan syömään tai tekemään läksyt karkilla tai DVD:n katselulla (ja sekin on varmasti väärin) eikä ole joutunut lahjottavaksi (voisi olla aika hauska kyllä saada vaikka Tukholman risteily drinkkeineen ja aterioineen...) ei ole oikea ihminen sanomaan mikä on tuossa asiassa oikein ja mikä väärin. Oikeudenmukaisuus ei kuitenkaan voita koskaan - ja sekin taitaa olla eri ihmisille eri asia. Johtajanpalkkiot ovat oikein heidän omasta mielestään - me muut olemme vain kateellisia jos niistä urputamme.

Onko väärin maksaa viinapullo kaupungin lumenauraajalle että se tökkää lumet pois oman pihan ajoväylältä samalla kierroksella kun se auraa pyörätien? Siinähän hyötyvät kaikki osapuolet eikä kukaan kärsi!

"Sä oot niin naivi että et tajuu, että tätä tapahtuu ihan joka paikassa ja jokaiselle". Kuulemma voisin itsekin hyötyä eikä tarvitsisi aina valittaa rahapulaa jos uskaltautuisin edes vähän tekemään pientä laskentaa... "Mutta ei kaikista ole siihen. Jokainen taaplaa tyylillään. Mutta turha on valittaa jos ei uskalla mitään"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti