tiistai 13. tammikuuta 2015

Nauti nyt, kun saat olla vapaa - työtön!

Porkkanan versoja ikkunalla
"Sun kannattaa nauttia nyt, kun ei tarvii mennä töihin. Saat olla vapaa kuin taivaan lintu" Näin sanoi minulle vakaata kuukausipalkkaa nauttiva tuttava kun erkanimme eilen. Kai hän hyvää tarkoitti, mitäpä muuta. Työtön ei ehkä vain osaa nauttia tästä vapaudesta jota ei ole toivonut tai pyytänyt - ja josta kaiken aikaa yrittää päästä eroon.

Nämä kaksi lausetta ovat pyörineet mielessä nyt vuorokauden, siitä saakka kun ne minulle sanottiin. "Miten niin vapaa? Miten niin nauttia?" Näitä mietin. Ja kohta lisää: "Ehkä pitäisi tosissaan yrittää nauttia tästä tilanteesta, ottaa kaikki irti työttömyyden vapaus-puolesta." "Tai, hmm... vapaus, siis mikä vapaus, muu kuin se, että ei tarvitse/saa mennä töihin ja ansaita palkkaa?" Vapaus ilman elämän perus-edellytyksiä kun raha uupuuu, on käsitteenä tietenkin hankala, tänä aikana.

Rahaa ei siis ole ja ihmiskontaktit olemattomia, mutta olenko vapaa? Taivaan lintu ei tässsä pakkaskeleillä kovin hyvin voinut sekään, nälkä oli silläkin ja kaverit kuolivat ympäriltä kylmään. Mutta voihan tässä nauttia esimerkiksi puiden huminasta, ulkoilusta, säästä, talvesta, lumen luonnista... maailma on täynnä asioita, joihin voi kiinnittää huomion ja iloita niistä. Onko se vapautta? Ehkä.

Sainpa tuon sanottua, hyvä! Itse ei ehkä enää ollenkaan ymmärrä "isoa kuvaa" eikä näe asioiden hyviä puolia. Työttömänä tulee murehdittua ja surtua asioita ihan urakalla ja täyspäiväisesti. Tässä käpertyy helposti omaan surkeuteensa, ei näe metsää puilta... tai maailmaa ylipäätään, mitenkään laajemmin. Ehkä raha, työ, toiset ihmiset ja työrutiinit eivät olekaan niin hyvä juttu kuin on itse oppinut ajattelemaan. täytyy ajatella "laatikon ulkopuolelta" - out of the box.
Lankoja ja neuleita
Se on sitten jo toinen juttu kuinka se onnistuu. Jo pelkkä sanonta laatikosta ja sen ulkopuolle hyppäämisestä on tosi ärsyttävä... Monet sanonnat ovat aivan himmeitä, tai sitten omituisia ylipäätään - iso kuva, esimerkiksi! Molemmat sanonnat tulevat englannin (Get the big picture, get out of the box/Thinking outside the box) kielestä ja yritys-slangista ja siellä ne ehkä toimivat, mutta eivät normaalissa suomalaisessa kielenkäytössä.

Täällä omassa "laatikossani" kasvattelen porkkanan naatteja keittiön ikkunalla, neuloskelen sitä sun tätä - ja sitten puran tuotoksen.

Neuloin viikonloppuna pipon josta en tykkääkään. Puran sen huomenna. Teen ehkä toisenlaisen, tai sitten jotakin muuta! Aika näyttää - ehkä. U never know.

1 kommentti:

  1. Muistan kyllä, että muutaman kuukauden jopa jaksoi nauttia vapaudesta. Mutta huvi pieneni samaa tahtia tilin saldon kanssa.

    VastaaPoista