keskiviikko 10. elokuuta 2016

Vieraslajeista ja muustakin

Uusi pihakasvi? Kaunis???
Koiran kanssa kävellessä on helppo tehdä havaintoja lähialueen luonnosta ja pienistä muutoksista. Samoilla poluilla ja metsäteillä tulee käveltyä usein joten kaikki kasvaminen ja muut muutokset tulee havainnoitua. Tänä kesänä on muutaman kasvin lisääntyminen näkynyt tosi selkeästi. Jättipalsamia esimerkiksi on aivan valtavan suuria esiintymiä monissa paikoissa. Tänään ihmettelin suuren suuria puskia joiden vahva jotenkin maitomainen tuoksu leijui paksuna ilmassa. Osa kasvustoista on kerrostalojen nurkilla - eikä kukaan silti välitä niitä pois ottaa.

Jättipalsami valtaa tilaa tehokkaasti
Jättipalsami on helppo kitkeä; se on vetinen kasvi jolla on pienehköt juuret - ihan toisin kuin lupiinilla joka sekin on vallannut maan tehokkaasti. Alkukesän lupiini ja keski- ja loppukesän jättipalsami tien keskikesällä varsilla kukkivan kurtturuusun ovat totisesti maan yleisimpiä kukkia näinä aikoina. Ruusu ja lupiini oat sitkeä-juurisia ja hankalia kitkeä - mutta yhtälailla ne kaikki leviävät.

Rhododendron eli alppiruusu aloittaa kesän toista kukintaa.
Kävelyreissullamme huomasin, että alppiruusut ovat nupulla! Ne kukkivat hienosti ennen juhannusta - ja nyt on alkamassa toinen kukinta. Johtuneeko kosteasta, melkeinpä märästä kesästä, että alppiruusu virittelee toista kukintaa saman kesän aikana? Rhodoja on myös tosi paljon nykyisin pihoissa ja jopa metsiköissä; onko tämä seuraava vieraslaji jota kohta kehotetaan häätämään? Suurin osa vieraslajeista tulee luontoon, kun ne ensin istutetaan puutarhoihin ja viihtyvät  niin hyvin, että lähtevät villiintymään luontoon.

Pihlajat, omenapuut ja jopa aroniat ovat valtavan täynnä marjoja ja hedelmiä. Monelta puulta ja pensaalta menee pian oksia pian poikki taakan alla; satoa tulee todella paljon. Mietin pihlajia katsoessani, mitä noista voisi tehdä - pihlajanmarjahyytelöä olen joskus tehnyt mutta ei sitä oikein ole tullut sitten kuitenkaan syötyä. Jotain Sorbus-likööriä voisi myös harkita, tarjoaisi siitä sitten ryypyt vieraille. Hmm?


1 kommentti:

  1. Rhododendron is so invasive in the UK and Ireland! I worry it will become so here. Especially as the climate changes.

    VastaaPoista