torstai 15. syyskuuta 2011

Musiikin ihmemaassa

"Musiikki auttaa haavoittunutta sielua parantumaan" sanoo Kurt Masur. Tämä saksalainen 84-vuotia kapellimestari on Suomessa - ja pääsen häntä kuulemaan Musiikkitaloon huomenna! Masur johtaa perjantain konsertissa RSO:ta ja ohjelmassa on Mozartia ja Bruckeria. Iltauutisten mukaan Masur on jo harjoituksissa saanut RSO:sta irti aivan uusia tehoja. Katsotaan ja kuunnellaan - odotan konsertti-iltaa todella innoissani! Ja onpa kiva päästä näkemään uusi musiikkitalo.

Saimme konsertin kaksi viimeistä lippua!
Varasin liput pari viikkoa sitten - soitin äidin luota siellä ollessani kun katsoimme hänen kanssaan syksyn konserttilistaa ja kyselin, mihin hän haluaisi mieluiten mennä. Kun näimme tämän konsertin, soitin samantien lippupalveluun ja kysyin, josko lippuja vielä saisi. Salissa oli kaksi lippua jäljellä - aivan eri puollla salia. Varasin ne - ja huomenna on päivä jolloin pääsemme konserttiin!

Näin lukee Kurt Masurin omalla kotisivulla huomisen konsertista:
FINNISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA AT HELSINKI MUSIC CENTRE II
Kurt Masur will lead the Finnish Radio Symphony Orchestra on September 16, in one of the first concerts at their newly opened hall, the Helsinki Music Centre II. The program for this concert will feature Mozart: Symphony No. 36 ("Linz") and Bruckner: Symphony No. 7.


Kuuntelen Linziläistä tässä juuri tekstiä kirjoittaessani. Tunnelma ennen huomista kovin innostunut ja odottava.

Viime perjantaina kävin Lahden Sibelius-viikon konsertissa kuuntelemassa Sibeliuksen viulukonserton. Elina Vähälä oli Lahden sinfoonikkojen solistina. Hieno ilta sekin.

Tauolla
Viikolla olen kuunnellut musiikkioppilaiden - pienistä jo tutkinnon suorittaneisiin - musisointia katusoittajista koulu- ja opistokonsertteihin. Joka ilta olen kuluneen viikon aikana saanut kuunnella elävää musiikkia!  Tänään oli aivan ihana puhaltajien konsertti - lämminhenkinen ja kaikin puolin nautittava. Omista lapsista keskimmäinen soitti siellä - saipa olla äiti ylpeä! Rennolla varmuudella soitti, upeasti meni! Hän soittaa tutkintokappaleitaan nyt syksyn mittaan eri konserteissa, hioo niitä kuntoon.

Suomen hyvää musiikin opetusta on monasti kehuttu - viime aikoina on alettu tosin puhua, että "nykylapset" eivät jaksa harjoitella samalla lailla kuin esimerkiksi aasialaiset lapset - aasialaiset ovat valloittamassa klassisen musiikin orkesteri- ja solistipaikat ja niittävät mainetta, voittavat palkintoja kilpailuissa viulusta lauluun, pianosta balettiin ja oopperarooleihin. Hyvä musiikki ei tietenkään katso synnyinpaikkaa. Hyvä viulisti soittaa antaumuksella ja sydämellään olipa hän mistä hyvänsä kotoisin!

Nuorin lapseni oli tänään opintomatkalla oopperan maailmaan - oli kuulemma kiva reissu. Bussilla meni kaksi koululuokkaa tutustumaan paikkaan ja kenraalia katsomaan. Tuttu paikka se on jo tälle oppilaalle, niinkuin monelle muullekin - käymme kerran-pari vuodessa jotain katsomassa ja kuuntelemassa. Ensimmäisen kerran jo kun hän oli 4-vuotias. Nyt hän haluaisi nähdä Aidan, on pyydellyt sitä muutaman kerran.

Itse en osaa soittaa mitään instrumenttia - mutta nautin musiikista paljon, tilanteesta riippuen toki. Musiikki tosiaan voi parantaa sielun, tai ainakin lääkitä sitä parempaan kuntoon. Musiikki vie ajatukset ja mielen toiseen maailmaan, aivan eri sfääreihin. Tämäniltainen konsertti toimi kuin raikastava suihku tunkkaisen työpäivän jälkeen. Töissä tuntee itsensä usein jollain lailla vajavaiseksi, toiveita vastaamattomaksi... Onneksi elämässä on välillä jotain muutakin!

Onneksi on musiikki! Ja äidin upea bonus ovat lapset jotka soittavat upeasti - ja mielellään!

Huomisen konsertin ohjelma:
Radion sinfoniaorkesterin konsertti Helsingin Musiikkitalossa
Joht. Kurt Masur
W.A. Mozart: Sinfonia nro 36 C-duuri Linziläinen
Anton Bruckner: Sinfonia nro 7 E-duuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti