keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Hyviä ja huonoja uutisia

Liikenteessä. Hyvä kun pääsee liikkumaan.
Äiti soitti ja kertoi, että hänen ajokorttinsa on uusittu. Hieno, upea uutinen! Äiti oli jännittänyt lääkärillä käyntiä jo monta päivää mutta nyt sitten lääkäri oli todennut, että mitään estettä ajokortille ei ole. Ei ole meidän lasten ja läheistenkään mielestä - mutta se mitä lähiympäristö huomioi, ei aina ole sama kuin mitä viranomaiset sanovat ja tekevät. Varsinkin jos ovat huonolla tuuella niinkuin usein ovat - ihmisiä heklin ovat... Tämänpäiväinen lääkäri oli ollut hyvällä tuulella ja mukava - äiti oli ollut sisällä 45 minuuttia! Poliisikin oli kuulemma ollut mukava ja ystävällinen; äiti oli vienyt heti uudet valokuvat ja ajokorttihakemuksen poliisiasemalle vaikka kortti on määrä vaihtua vasta vuodenvaihteessa.

Olen tosi iloinen ja onnellinen tästä asiasta! Hienoa - äiti saa ajaa ja kulkea itse kun tarvitsee ja itsestä siltä tuntuu. Tarkka ja varovainen hän on aina ollutkin.

Äiti on jo sen ikäinen, että ajokortti pitää uusia viiden vuoden välein. Hän ajaa maalta kaupunkiin, kaupungista maalle, kauppareissuja ja sen sellaista pienehköä ajoa. Ajokilometrejä ei montaa tuhatta vuodessa kerry mutta auto on supertärkeä - sillä pääsee kulkemaan itsenäisesti, ei tarvitse pyytää toisilta apua. Taksikyyti on niin kallista, että siihen ei turvauduta kuin aivan erityistapauksissa, ei edes joka vuosi.

Suomessa on aikaisemmin ollut hyvä julkinen liikenne myös maaseudulla. Linja-autoilla, busseilla ja junilla on päässyt liikkumaan kauppa- ja sukulaisreissuja, käymään elokuvissa, sukuloimassa ja missä nyt milloinkin. Matkalipun hinta on ollut sellainen, että suurin osa on sen pysytynyt maksamaan.

Tilanne on muuttunut viime vuosina tämän asian osalta niinkuin muutenkin - samalla kun taludellinen voiton tavoittelu on tullut yhteiskunnassa joka paikkaan. Pohjoismaisia yhteiskuntia luotiin demokraattisiksia viime vuosisadan puolella ja silloin rakennettiin julkisella rahoituksella yleishyödyllisiä palveluita kuten teitä, rautateitä ja hiljallaaeen hyvä julkinen liikenne. Nyt kaikki maksaa paljon, kaikki maksaa ylipäätään liikaa - hintoja nostetaan niin, että pienituloiset ja vähävaraiset ihmiset eivät pysty enää moniin asioihin. Terveydenhoidosta puhutaan koko ajan ja paljon - julkinen terveydenhoito ja sosiaalitoimi maksaa käsittämättömiä summia mutta silti se ei tunnu toimivan. Itse sasa olla  onnellinen ja kiitollinen jokaisesta päivästä kun saa olla tervei eikä tarvitsse apua mistään!
Maamies pellollaan - ajamassa puimuria. Ajaako hän autoa
paikasta paikkaan siirtyessään? Luultavasti!

Autolla ajo on varmasti ekologisesti väärin - mutta tuskin yhtään enemmän väärin on ajaa omaa vähäpäästöistä autoa kun vaikka louhia malmia tai rakentaa tehtaita...

No niin. Tulipa saarnattua.

Toinenkin hyvä uutinen on kuultu - veli jolla on ollut myös kuorma-autokortti on myös saanut luvan pitää vielä henkilöautokortin. Se on hänelle tärkeä asia; autolla ajo on yksi asioita joista hän todella pitää ja jossa hän on hyvä. Sairauden takia hän ei enää saa ajaa kuorma-autolla mutta henkilöautolla kuitenkin. Sekin on hienoa!

Kolmas ja neljäs hyvä uutinen koskevat molemmat omia isoja lapsia: kumpikaan ei ole tänä vuonna vielä opiskelemassa mutta heillä on työpaikka - harvinaista herkkua nuorisolle, jos mediaan on uskominen. Molemmat ovat saaneet esimiehiltään kovasti kehuja eilen ja tänään - vanhin saa ylennyksen ja pääsee työmatkalle naapurimaahan ensi viikolla. Nuorempi on koeajalla viime viikolla alkaneessa työssä ja saa sen tuntipalkan mitä pyysi - koeajan jälkeen palkka nousee jos hän jatkaa hyvin alkanutta työtään. Todella ihanaa kun omat lapset pärjäävät - varmasti äidille se ihan kaikkein tärkein asia!

Äidin iloa ja onnea lisää vielä se, että nuorimmalla lapsella meni koe hyvin tänään - osasi vastata kaikkiin bilsan kokeen kysymyksiin oikein. Toivoo kymppiä!

Huonoja uutisia  kuulee heti ja paljon kun kuuntelee tai lukee uutisia. Tällä viikolla on kerrottu taas uusista työpaikkojen vähennyksistä Suomessa - kuinka monta työpaikkaa tällä viikolla kerrotaankaan Suomesta vähennettävän?  Nyt jo satoja vähennyksiä on tiedossa tälle viikolle vaikka vasta eletään tiistaita. Eilen MTV3 ja Sanoma-konserni, tänään NSN kertoivat isoista henkilöstövähennyksistä. Saariosten vähennyksistä taidettiin kertoa jo viime viikon puolella.

Masentavaa, kurjaa... Itse olen jo vähennysten uhrina riman huonommalla puolella ja teen kaikkeni, että pääsisisn takaisin työelämään - se vaikuttaa todella haastavalta kun joka paikassa eletään kulukurien kirouksessa, vähennetään kustannuksia ja työpaikkoja. Huono, huono juttu!

Yritän keksiä hyvän uutisen omasta henkiläkohtaisesta elämästäni. En nyt sellaista keksi - mutta kaikki on hyvin niin kauan kuin ei mene huonommin! Kyllä minä sen uuden työn vielä saan. Ihan varmasti. Ja rahaa maksaa kaikki perheen kulut ja menot!

Tein juuri lasten lempiruokaa - makaroonilaatikkoa. Itse söin keitettyjä punajuuria voin kanssa, runsaalla suolapeitolla. Hyvää! Iloinen asia sekin, eitkö???

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti