keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Hyvästi, Rip Kirby! I will miss you!

  
Rip Kirby ei ollut Helsingin Sanomissa tänään!!! Sinne oli ilmestynyt uusia sarjakuvia ja eilen päättynyt tarina Ripistä autiomaan kaungissa Desmondin ja tyttöystävän Hollyn sekä sikaria poltelevan naispuolisen baarinpitäjän kanssa jäi ilmeisesti viimeiseksi.

Hesarin sarjakuvat muuttuivat siis tänään. Rip Kirby jää pois – mikä kaamea pettymys! Mikä surun päivä!!! Tämä noin 50-luvun sarja on ollut suosikkini kaikki muistamani vuodet. Usein avaan lehden takaapäin vain lukeakseni Rip Kirbyn tapahtumat ihan tuoreeltaan!

Mikään pikkunäppärä ja kökköisesti piirretty uusi sarja ei voi korvata tätä New Yorkilaisen yksityisetsivän kuvausta – suoraan 50-luvulta maailmasta jota en ole koskaan kokenut, en nähnyt – mutta siihen ihastunut. Sieltä ovat peräisin monet klassikko-dekkaritkin. Herrasmies Kirby kera miespalvelinjansa, entisen rikollisen Desmondin - jonka Rip sai kaidalle tielle ja palvelijakseen - oli todellinen sarjis-klassikko. Mikä pari he olivatkaan!.

Hauska juttu muuten: Tapahtui toissa kesänä, puolitoista vuotta sitten kesältä maalla. Olin siivonnut joitain laatikoita navetan vintillä ja siellä oli vanhoja, ehkä 60-luvun Helsingin Sanomia, kellastuneita, pinkkakaupalla. Tietenkin menin katsomaan sarjakuvat, muun ohella. Ja kas – siellä oli aivan sama Rip Kirbyn sarja meneillään kuin sillä hetkellä uudessakin Hesarissa. Moinen ilahdutti mieltä! Rip on ehkä kierrätetty jo parikin kertaa Hesarissa – mutta vielä se olisi voinut kiertää - vaikka kerran! Niin hyvin se on piirretty, niin mukavia ovat sen tyylikkäät salapoliisitarinat.

Eilen loppui siis tämä pitkä aikakausi. Minä suren. Ja suren, kun uudet sarjakuvat ovat usein niin hätäisen oloisesti tehty – vitsit eivät ole oivaltavia vaan usein ihan hölmöjä ja piirrustukset suorastaan huonoja.. Makuasia – tietenkin. No, Masi on ihan kiva. Ja joskus aina joku muukin. Huonoimpia söherryksiä en edes lue – miksi lukisin?

Teinipojasta kertova sarja Jere on myös ehdoton suosikkini. Kuin omasta elämästä teinien kanssa on tuo oiva sarjakuva! Mutta se ei ilmesty Hesarissa.

Hyvästi siis! Ehkä tapaamme jossain lehden palstoilla vielä.

6 kommenttia:

  1. Hesarin mukaan Rip Kirbyä jaksoi seurata vain vanhat miehet, kuten minä (58). On hienoa huomata, että myös naispuoliset ovat kirbyfaneja.

    VastaaPoista
  2. Vai vanhat miehet! En ole mies - enkä ihan vanhimmasta päästä naisiakaan. Siskoni tätä myös luki, hän on minua nuorempi ja ihan simpsakka naisihminen!

    Sääli kun se katosi. Jospa joku muu lehti alkaisi sitä julkaista jälleen...

    VastaaPoista
  3. Minäkin jäin ikävöimään Kirbyä.

    VastaaPoista
  4. Ostakaa pääsy Hesarin digilehteen. Siellä on linkki "Selaile näköislehtiä vuodesta 2006". Siellä ovat luettavissa Hesarissa viiden viimevuoden aikana julkaistut Kirbyt.

    VastaaPoista
  5. Niin minä luin Rip Kirbyä niin kauan kuin "muistan".

    VastaaPoista
  6. Kirbyä on ikävä. Laittaisitte sen edes sunnuntainumeroon jonkun tylsän piirossarjan tilalle. Meitä on paljon kaipaavia.

    VastaaPoista