perjantai 13. elokuuta 2010

Päivä hotellialueella





Tässäpä hiukan faktaa Mauritiuksesta:

Maata ovat hallinneet useat Euroopan maat alkaen portugalilaisista jotka jo 1500-luvulla kävivät täällä mutta eivät vaikuttaneet maan oloihin juurikaan. 1500-luvun lopulla tänne saapuivat hollantilaiset jotka tulivat saaren kaakkoisrannikolle ja ottivat saaren osaksi omaa aluettaan. Hollanti hallitsi samaan aikaan myös Jaavaa. Tästä saaresta ei ilmeisesti ollut kovinkaan suurta hyötyä Hollannille koska he hylkäsivät alueen 1700-luvun alussa, reilun sadan vuoden jälkeen. Hollantilaiset saivat kuitenkin aikaan tuhon joka yhä harmittaa: täällä elänyt suuri lentokyvytön lintu Dodo tapettiin sukupuuttoon nimenomaan hollantilaisten toimesta – liha oli hyvää syötäväksi ja lintu ei osannut pelätä uusia niille tuntemattomia vihollisia – eikä se osannut lentää karkuunkaan.

Ensimmäiset orjat tänne toivat myös hollantilaiset – he kuljettivat tänne ensimmäiset afrikkalaiset sekä istuttivat luontoon peuran. Hollantilaisten listalta löytyy myös boa-käärme jonka he istuttivat tänne – kumpikaan eläin ei tänne kuulu alun alkaen. Hollantilaiset alkoivat myös viljellä maassa sokeria ja tupakkaa.

Seuraavaksi maata alkoi isännöidä Ranska joka otti nyt puolestaan maan omakseen ja kutsui sitä nimellä L’ile de France, Ranskan saari. Ranska aika oli pitkä ja paljon tapahtui noina vuosina – mm Port Louis muodostui nimekkääksi satamakaupungiksi. Vuonna 1744 suuri laiva St Géran haaksirikkoutui ja upposi myrskyssä koillisrannikolla – mukana upposi nuori neito joka inspiroi maan suuren tarinan syntyyn joka sittemmin on muodostunut legendaksi: Paul et Virginie – paikallinen Romeo ja Julia-tarina joka oli aikansa best seller. Täytyy yrittää löytää tämä kirja jostain – olisi kiva lukea se!

Napoleonin aikaan brittiläiset tulivat maahan ja ottivat sen hallintaansa, osana strategiaansa hallita Intian valtameren aluetta. Itsenäusyyden tämä maa sai vuonna 1968. Maassa asuu 1.3 miljoonaa ihmistä ja tämä on yksi harvoja Afrikan maita joissa on demokraattinen hallinto. Se, että hindut enemmistäryhmänä hallitsevat sekä politiikkaa että muuta maan hallintoa, on jonkinlaiunen kitkan aihe – sen olemme saaneet kuulla jo pari kertaa vaikka emme kovinkaan montaa paikallista tällä turistireissulla tavanneet. Kreolit ovat ryhmänä kaikkein huonoimmassa asemassa – he myös käyvät vähiten koulua ja työttömyys ja köyhyys tässä ryhmässä on suurta. Suurin osa koulujen opettajista on joko hinduja tai muslimeja.

Kansan tarina on kova tarina orjuudesta ja siitä, kuinka Madagaskarilta kuljetettiin orjia maahan suuria määriä. Orjuuden tultua laittomaksi suuri osa afrikkalaisia entisiä orjia palasi takaisin Afrikkaan ja maahan tuli runsaasti intialaisia työläisiä sokeripelloille.

Nyky-mauritiuslaisista noin 52 prosenttia on intialaista alkuperää - hindu-uskonnon osuus on sama. Seuraavaksi suurin uskonnollinen ryhmä on kristityt; noin kolmannes kansakunnasta on kristittyjä – suurin osa heistä katolilaisia, pieni osa anglikaaneja. Muslimeja on noin viidennes; he ovat tulleet maahan nyky-Pakistanin alueelta. Pari prosenttia maan asukkaista on kiinalaistaustaisia.

Ostin lapselle Mauritiuksen historiasta kertovan sarjakuvakirjan englanniksi. Luemme sitä ääneen ja käännän hänelle tekstit. Tulee vähän hyötytietoa lapsellekin näin. Orjuus on hänelle suuri shokin aihe – ihan OIKEASTIKO noin on tapahtunut? Törkeää!

Uutisnälkä alkaa hiukan vaivata - katsoin uutiset BBC:ltä ja luin paikallisen ”the independent” lehden ja olen hyvin tietoinen Pakistanin ja Kiinan valtavista vesituhoista – Kiinan kohdalla maan järjettömillä pato- ja muilla luontoa muokkaavilla teoilla joilla vaikutetaan luonnon jokien juoksuun ja muihin suuriin asioihin pelkän taloudellisen voiton tavoittelussa lienee osasyynä moniin maata koetteleviin vitsauksiin. Valitettavasti tuhoista kärsivät aina muut kuin ne jotka ne ovat aikaan saaneet. Kiinan politiikka ja ihmiskäsitys eivät pienen ihmisen kärsimyksistä paljoa tunnu välittävän; kokonaisia pieniä kansoja ajetaan tuhoon aika kaamealla tavalla. Myrkkyjen lisääminen vauvanruokiin, koulujen ja muiden julkisten rakennusten tahallinen huono rakentaminen ja muuta karmeudet ovat uskomatonta kuultavaa; tällaisia uutisia tulee julkisuuteen aika ajoin. Nyt sitten nämä mutavyöryt joissa on kuollut jo valtavasti ihmisiä.

Muita uutisia ovat mm sokerin hinnan alastulon aiheuttamat vaikeudet Mauritiuksen taloudelle. Intian aikomuksesta alkaa järjestää super-häitä Mauritiuksella oli iso juttu lehdessä torstaina. ”Mauritiukselta löytyy kaikki” ja tämä maa on ”pikku-Intia” ja koska häät solmitaan taivaassa, ja Mauritius on taivas maan päällä… Siinä selityksiä paikallisen lehden sivuilta.

Sitten luin, että taivaan tähdet Venus, Saturnus, Mars ja kuu ovat ensi yönä ”in tight conjunction” – tätä olisi ollut hieno katsoa auringon laskiessa… Se meni ohi ja yritimme katsoa taivaalle hiukan myöhemmin, jo taivaan tummuttua mutta täällä ei näkynyt meidän silmiimme mitään. Emme varmasti osanneet katsoa oikein. Eikä läheskään koko taivas näkynyt tuohon paikkaan josta yritimme katsoa. Toisessa paikassa meren äärellä yritimme myös – mutta Securityn koppalakkinen turvamies tuli kovasti siihen juttelemaan niitä näitä meille joten homma kuivui kokoon…Taivaankappaleet ovat aikalailla vieraita meikäläiselle. Olikohan tästä jotain astrologisia seuraamuksia luvassa joillekin merkeille… ? Vaikka esimerkiksi suurta elämänmuutosta ravuille? Hmm.

Sitten luin Julia Robertsin uudesta filmistä ”Eat Pray Love” jolla onsi-ilta paikkoin USA:ssa. Filmi on tehty samannimisen best seller-kirjan pohjalta (Elizabeth Gilbert) josta en ollut aiemmin kuullutkan…

Suomen iltapäivälehdet kertoivat tänään helsinkiläisestä kadonneesta 6-vuotiaasta autistisesta pojasta ja tulevasta tappajaviruksesta johon tulee kuolemaan massoittain ihmisiä. Virus on jo noussut maihin Ruotsissa…. Jahas.

Vietimme mukavaa päivää täällä hotellialueella; kävimme tunnin merireissulla lasipohjaveneellä sateiselle ja lapsi harjoitteli snorklailua altaassa että sen osaisi kun uusi tarve ilmenee. Huomenna vielä on aikaa snorklailla, sitten taitaa mennä aika pitkä aika ennen kuin seuraavan kerran pääsee suolaisiin vesiin!

Sanoimme tänään hyvästit mukavalle nuorelle siivooja-pojallemme jolla on huomenna vapaapäivä. Hän on siivonnut tosi hyvin ja laittanut joka päivä kauniita kukkia sängylle ja kylpyhuoneeseen. Kiitimme häntä kovasti – en tiedä, olisiko pitänyt antaa rahaa… En sitten antanut. Poikia on aina kaksi samaan aikaan siivoamassa; liekö turvallisuusaspekti siinä vai mikä. Henkilökuntaa on paljon ympäriinsä puuhailemassa. Ja siistiä täällä todella onkin.

Upea paikka. Kyllä tänne olisi kiva tulla takaisin. Vaikka kaikkien lasten kanssa – kun se lottovoitto tulee niin sitten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti