torstai 3. helmikuuta 2011

Marian Keyes - Intohimoa kustannusalalla

Jos olisi aikaa, käyttäisin sitä enemmän kirjojen lukemiseen - ja äänikirjojen kuunteluun. Äänikirja on super-hyvä keksintö - kuunnellessa voi tehdä käsitöitä tai toki kaikkea muutakin. Autossa se on myös hyvä - jos matkustaa yksin  Keittiöhommista tulee yleensä niin paljon ääntä - ja ympärillä pyörii lapsia juttelemassa, kysymässä, pyytämässä ja riitelemässä - että silloin en pysty kuuntelemaan kuin radiota. Yleensä siis. Kirjaan pitää saada keskittyä! 

Pari viikkoa sitten kävin kirjastossa katsastamassa äänikirjahyllyn. Niitä ei sielä hirveän paljoa ole, joitakuita kuitenkin. Nyt löytyi uusi tuttavuus - miljoonayleisön omaava Marian Keyes. En ole lukenut tältä kirjailijalta riviäkään tähän mennessä - nyt on siis hyvä mahdollisuus kuunnella missä suuren suosion salaisuus piilee.

Tämä äänikirja löytyi kirjaston hyllystä ruotsinkielisenä - kiva! Yleensä sieltä on saanut poimia erilaisia dekkareita - ne olen kaikki jo kuunnellut läpi ja nyt siellä on pääosin sellaisia kirjoja joita en välitä lainata. Siksi tämä "naisten kirja" oli ihan kiva ottaa mukaan - nyt olen kuunnellut 6 levyä ja aikaa loppujen kanssa menee varmasti vielä viikko, jopa yli. Eilen menin nukkumaan vasta vaille kaksi yöllä kun neuloin tunturineule-pipon valmiiksi ja kuuntelin kaksi CD:tä yhteensä seitsemäntoista levystä yön rauhassa, kissa seurana.

Taas uusi pipo
- tällä kertaa tunturineuleella  
Keys on naiskirjailija joka aivan salettivarmasti kirjoittaa vain naisille. En tosiaan usko monen miehen tällaista lukevan. naiset lukevat muutenkin paljon miehiä enemmän - ja naiset lukevat mielellään tarinoita naisten elämästä rakkauksineen ja elämän haasteineen jotka toisaalta liippaavat omaa elämää ja toisaalta ovat jollain tasolla jännempiä ja erilaisia kuin oma elämä. Rakkaus ja seksi ovat aina jollain tavalla kantavia voimia - kirjoissa kuten elämässäkin!

Tässä kirjassa  - Å andra sidan/The other side of the story - eletään Lontoossa kirjankustannusalalla. Rakkauuta, seksiä, ystäviä ja sosiaalista elämää - ja tietenkin erilaisia kohtaloita naisen elämässä kun vanhemmat eroavat vanhalla iällä ja äiti lamantuu täysin, naisella on suhde naimisissa olevan pomonsa kanssa - ja muuta dramaattista... En ole vielä puolessavälissäkään tarinassa joten paljon on vielä odotettavissa. Aion vakaasti kuunnella kirjan loppuun vaikka tarina kieltämättä välillä tuntuu hiukan pitkäpiimäiseltä.

Kävin Marian Keyesin kotisivuilla ja tutkailin minkälainen henkilö on kyseessä.Tällainen: Irlantilainen vaille 50-vuotia nainen joka kärsii alkoholismista ja pahasta masennuksesta. Elää nykyään jälleen Irlannissa ja on naimisissa mutta hänellä ei ole lapsia. On kirjoittanut monta menestyskirjaa - niitä on myyty miljoonia ja käännetty myös tosi monelle kielelle. Kirja jota luen on julkaistu vuonna 2004 - samana vuonna Keys yritti itsemurhaa mutta selviytyi. On sen jälkeen taas kirjoittanut monta kirjaa. Vuume vuoden loppupuolella on taas ollut huonossa kunnossa.

Depressio - masennus - on kova juttu. Moni ei siitä selviä - aikaa siitä selviämiseen menee aina paljon. Ja aina siitä jää jäljet loppuelämäksi.

Suomeksi tätä kirjaa ei ole käännetty. Liekö joitain muita Keyesin kirjoja - en tarkistanut. Monet suomalaiset lukevat toki paljon englanniksi - jopa omat lapseni - joten se, että jotain kirjaa ei ole olemassa suomeksi ei tietenkään tarkoita, että sitä ei luettaisi Suomessa. Englantia osaavat nykyään "kaikki" - sitä luetaan kouluissa melkeinpä pakollisena. Oli hauska huomata, että omista lapsista ainakin vanhin on jo yläaste-ikäisestä lukenut kirjoja englanniksi. Itse en sen ikäisenä lukenut kuin lehtiä ja jotain kouluun liittyvää muutoin kuin suomeksi. No - Camus'n L'étranger-kirjan luin ranskaksi - ja Maigret'n kirjoja toki myös. Lokki Joonatan eli Richard Bachin Jonathan Livingston Seagull -kirjan luin englanniksi. Molemmat hyviä kirjoja muuten. Vieläkin voisin ne lukea. Samaa filosofista sarjaa on myös Le Petit Prince, Antoine de Saint-Exupéry'ltä.  Myöntää täytyy, että minut ohjattiin näiden kirjojen pariin, en niitä itse keksiny kotiin kantaat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti