keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Robert Harris: Pelkokerroin

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita - molempi riittää Robert Harrisin viimeisimmässä kirjassa! Sain kirjan loppuun yöllä kahden paikkeilla - keskenhän sitä ei voinut enää loppumetreillä jättää!

Kirjan nimi The Fear Index, tulee käsitteestä VIX indeksi, Volatility Index, jota osakemarkkinoilla kutsutaan myös pelkokertoimeksi, Fear Index. Tämä mittaa osakemarkkinoiden hermostuneisuutta markkinamuutoksiin.

Kirjan tapahtumat alkavat myöhään illalla nelikymppisen tiedemies, tohtori Alexander Hoffmannin kotona Genevessä jossa hän istuu takkatulen loimussa työhuoneessaan, puoliksi poltettu sikari tuhkakupissa. Vaimo Gabrielle on juuri menossa nukkumaan mutta Alex jää vielä hetkeksi työhuoneeseensa. Hän selaa Charles Darwinin ensipainosta kirjasta "The expression of the Emotions in Man and Animals" joka on painettu Lontoossa 1872. Hoffmann on tiedekirjojen ensipainosten keräilijä - mutta tämä harvinainen keräilyteos on lähetetty postitse hänelle hänen sitä tilaamatta.

Tämä on ensimmäinen outo seikka joka tapahtuu kirjassa, jo heti ensi sivulla. Mysteerioita ja outoja tapahtumia alkaa tulla lisää kun mies pari tuntia nukkumaanmenonsa jälkeen herää outoihin ääniin suuressa 60 miljoonaa (!) maksaneessa uudessa talossaan. Huipputarkkaan hälyttimin vartioituun kotiin on päässyt hämärämies joka lyö Hoffmannin kanveesiin. Tämän jälkeen seuraavat tapahtumat toukokuisessa Genevessä vyöryvät läähättävän hengästyttävinä kohti vääjäämätöntä loppurutistusta - joka sekään ei anna vastauksia niihin kaikkein kiinnostavampiin kysymyksiin "Kuka" ja "Miksi". Kirjan tapahtumat keskittyvät yhteen keväiseen vuorokauteen 6.5.2010.

Alexander Hoffmann on tullut nuorena tohtorina Euroopan hiukkastutkimuskeskukseen Cerniin tutkimustyöhön. Hän on sataprosenttisesti työlleen ja tutkimukselleen omistautuva tiedemies jonka pankkiiri Hugo Quarry saa houkutelluksi mukaan perustamaan hedge-rahaston joka kahdeksan vuotta toimittuaan tuonut käsittämättömiä rikkauksia siinä mukana oleville. Hedgerahaston miljardivoittojen takeena on Hoffmanin kehittämä, algorytmeihin perustuva tietokoneohjelma Vixal. (Vixal-nimi taas tulee VIX-indeksistä jota pidetään on osakemarkkinoiden kauhun mittarina: eli mitä koekeammalla VIX-indexin arvo on, sitä suurempi on epävarmuus markkinoilla.=

Kirjan kuvauksessa pääosa menee rahaston toiminnan ja siihen liittyvän pelon ja odotusten kuvaamiseen - mielenkiintoinen alue joka avasi omia silmiäni ennestään tuntemattomaan maailmaan. Kirjan alussa annetaan kuvaa käsittämättömän rikkaiden ihmisten maailmasta ja siitä, kuinka Geneve - ja laajemmin Sveitsi -  on tullut ulkomaalaisten rikkaiden alueeksi. Tapahtumassa mukana oleva poliisi esimerkiksi joutuu asumaan Ranskan puolella rajaa koska hänellä ei ole varaa enää asua omassa synnyinkaupungissaan. Kuten poliisimiehet keskustelevat keskenään: "I can't afford to live in Geneva any more..... - .... It's all been taken over by foreigners."

Olen lukenut aiemmin Harrisilta yhden kirjan, Haamukirjoittajan jonka luin pari viikkoa sitten. Haamukirjoittajan helppolukuisuus ja politiikan maailma veivät mukanaan - halusin tutustua hänen uusimpaansa. Politiikan ja talouselämän huipulla tapahtuvat tarinat niin kirjallisuudessa kuin filminkin puolella ovat kiehtovia; tapahtumat siellä vaikuttavat niin eri maiden, maailman kuin yksilöidenkin elämään ja tapahtumaketjut vallan huipulla tuntuvat usein uskomattomilta. Kuinka usein suurten tapahtumien takana onkaan sellaisia hämäriä tai inhimillisesti katsoen vähäpätöisiä tai naiveja asioita....

Luin kirjan englanniksi, pitkästä aikaa paneuduin muuhun kuin työhön ja ammattiin liittyvään lukemiseen englanniksi. Tekstiä lukee erilailla toisella kielellä, vaikka kieli olisikin tuttu. Minulle englanti on "kolmoskieli" suomen ja ruotsin jälkeen. Nyt on helpompi toteteuttaa englanninkielistä lukemista useamminkin.

Alkuperäiskielellä lukeminen on palkitsevaa, kirjan saa käsiinsä nopeammin - ja se on ostettuna huomattavasti suomennettua tai ruotsinnettua halvempi. Harmillisen usein suomennetut ja ruotsinnetut kirjat ovat vain keskinkertaista laatua - ehkä siksi, että kirja pitää saada käännettyä nopeasti ja hyviä kääntäjiä on vain rajallisesti.

First published in Great Britain in 2011 by Hutchinson
Sivuja 385 (Pokkari)
Kirjasta lisää Guardianin kirja-arvostelussa (englanniksi) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti