keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Haaste: Neulotaan nuttu Etiopian vastasyntyneille!

Sain haasteen auttaa vastasyntyneitä etiopialaisia vauvoja ja äitejä neulomalla pieni helppotekoinen nuttu eli pusero vastasyntyneelle. Tuhannet suomalaiset naiset ovat ottaneet haasteen vastaan ja nuttuja on syntynyt jo kasapäin eri puolilla Suomea. Niitä on jo lähetetty paikan päälle - ja uusia paketteja on lähdössä monilta paikkakunnilta vielä tänä vuonna.

Tällainen auttaminen on hienoa - aika tyypillistä vielä Suomessa. Martat neulovat villasukkia suomalaisille vauvoille, monet naisporukat ovat tehneet äitiyspakkauksia Venäjän Karjalaan jne...

Tähän Etiopian projektiin osallistuin itsekin. Ei kestä montaa tuntia neuloa pieni pusero vauvalle ohuista langantähteistä; iloisia, kirjavia tai kauniin yksivärisiä neuleita pinelle lämmöksi. Alunpitäen neuleet oli tarkoitettu pienten keskosten suojaksi - nyt niitä annetaan muillekin vauvoille.

Neule annetaan Etiopiassa niille äideille jotka tulevat synnyttämään sairaalaan. Äidit halutaan saada sairaalaan koska synnyttänminen ja äidin sekä lapsen terveys varmistetaan paremmin siellä. kotona ei ole sama hygienia-taso ja jos jotain odottamatonta tapahtuu, on apu sairaalassa lähempänä kuin kotioloissa. Nutun saa äiti mukaansa - köyhissä oloissa pieni kirkasvärinen vaate lapselle on arvostetu apu pikkuiselle jolla ei välttämättä juuri vaatteita ole muutoin.

Olen itse äiti ja saanut kasvattaa kolme lasta - tiedän minkälaista on olla äiti ja hoitaa lapsensa omin voimin, mahdollisimman hyvin - tunnen sen tuskan ja raskaan vastuun joka lasten kasvatukseen kuuluu. Huolehdin ja mietin, miten he pärjäävät; vertaan omia äidin taitojani muihin kun pelkään, että yksinhuoltajana en pysty omille lapsilleni antamaan sellaisia elämän eväitä kuin monet muut. Samalla tiedän, että jokainen voi tehdä vain oman osuutensa - parhaansa kun tekee, enempää ei kukaan voi tehdä...

En tietenkään osaa kuvitella minkälaista on elää ja kasvattaa lapsia köyhissä oloissa jossa ei ole elämän perustason  edellytykset kunnossa. Silti siellä syntyy lapsia, ihmiset elävät ja yrittävät pärjätä. Ruuasta, vaatteista ja hygieniasta on puutetta. Naiset ovat usein kokeneet ympärileikkauksen joka tekee synnyttämisestä erityisen haastavan - varsinkin jos se tapahtu yksin kotona.

Ja miehet - niin. He päättävät kaikesta... yhteiskunta on köyhä ja patriarkaalinen.

Autetaan siskoja Etiopiassa!

Lisää tietoa täältä! Ja täältä, nutun omilta Facebook-sivuilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti