torstai 24. maaliskuuta 2011

Latvian taivaan alla

Lentokenttä - ensimmäinen näkymä maahan
Latvian rannikkoa ja taivaanrantaa
Kolmen vartin letomatka Helsinki-Vantaalta etelään - ja ollaankin Latvian pääkaupungissa Riiassa. Hieno vanha kaupinki - mutta itse nin tällä kertaa vain lentokentän ja jokin verran katumaisemaa taksin ikkunasta matkalla kongressihotellin.

Näkymä ikkunasta
Mitä täällä on? Valtavasti ränsistyneitä rakennuksia - kuin matkalla Vaalimaalta Pietariin - paljon vanhoja puu- ja rapatuja taloja jotka joskus ova olleet hienoja - ehkä 20-, 30-luvuilla. Sitten tuli sota ja kommunismi ja talojen kunnostus jäi. Näin monen kymmenen vuoden ränsistymisen jälkeen talot näyttävät tosi surullisilta. Katsoin hotellin ikkunasta tummia taloja joissa oli ehkä yksi kelatinen valo iltaa valaisemassa - tai siten talot olivat aivan pimeitä.. Olivatko asukkaat jossain muualla - vai eikö näissä asuta ollenkaan? Monissa taloissa näkyi kyllä pyykkiä joko vintin tikkinäisen ikkunan takana kuivumassa - tai ikkunasta ripustetuilla naruilla. Paitoja, pitkiä kalsareita, puseroita... Sulavan lumen aikaan maailma on aika masentavan näköinen.

Maalit taloissa näyttävä kauhtunut, rappaukset poisrapisseilta, katot ovat ruosteessa ja ovet, ikkunat rikki tai kokonaan ilman laseja, seinissä on selkeästi näkyviä reikiä...   jotenkin väsyneen ja masentuneen oloinen osa kaupunkia tämä. Luulisin, että keskikaupungilla on toisen näköistä - sinne en nyt ollenkaan ehdi.

Latvia  on vieläkin huonossa taloudellisessa tilanteessa- siitä toki on ollut analyysejä ja juttuja lehdissäkin. Talouden kasvusta puhutaan Suomessa koko ajan - niin muuallakin. Baltian maihi lama iski pahemmin kui moneen muuhun Euroopan maahan - vieläkin ne taistelevat tilanteessa joka on monin tavoin hankala.

Katunäkymä

Talouden pitäisi kasvaa ja kasvaa - mihin se voikaan kasvaa? Luulisi, että kasvun rajat ovat kohta käsillä. Latviassa talous ei kukoista - mutta nousua odotetaan ja sen pitäisi alkaa lähikuukausina - tai lähiaikoina ylipäätään.

Onko kasvu ainut elinehto nykyään? Pitääkö kaikilla olla koko ajan paljon rahaa että voi edes olla olemassa, pysyä hengissä? Se on ahdistava ja raasava ajatus. Ihmisen täytyy pakosta tehdä elämän tehtäväksi rahan ansainta - että voisi ylipäätään olla olemassa.... Metsämökissä erakkona asuvankin on maksettava kiinteirtö- ym veroja ja käytävä joskus kaupassa - ilman rahaa ei siis erakkokaan pärjää.

Voiko elämä ja elo, ihmisen ja ympäristö hyvinvointi kehittyä muutoinkin kuin jatkuvalla talouden kasvulla? Miten pääsisimme siihen tilaan, että kuluttaminen ei ole hyvän elämän ensimmäinen ehto ja edellytys - laajemmin kuin vaihtoehtosena ja hiukan erikoisena tapana elää?

Neule mukana, tietenkin.
Istun sängyllä hotelliuoneessa. Kaiki peitot ja vällyt on päällä - on kylmä! Ikkunasta vetää ja ilma on tosi raikas. HRRR.  Neulon muutaman kerroksen ja luen yhden luvun kirjasta jonka sain lainattua kirstosta - Ljudmila Ulitskajan Iloiset hautajaiset - sitten taas unta kaaliin - nyt saan nukkua kunnon yöunet: ihanaa!!
CNN on auki huoneen nurkassa. Israelissa on jälleen kriisin poikasta meneillään; yksi kuollut räjähdyksessä, useita loukkaantunut.. Japanista raportoitiin lapsen menetännen äidin tunteita. Aivan kamalaa on olla äiti jolta on lapsi mennyt tsunamin mukana - en osaa edes kuvitella sitä tuskaa mikä siitä seuraa - tai kuvitella toki voin - ja niin kaamea on asia, että en halua siihen yhtään upota. Ei äidille voi mitään niin isoa olla, kuin omat lapset. sellaisen asian menettäminen on varmasti kamalinta mitä käydä voi.

Lady taxi - vain naisille? Kuski on nainen ainakin.
Elisabeth Tailor on kuollut. Kaunis supertähti on siirtynyt tähdeksi taivaalle. Hyvä näyttelijä, viimeien Hollywoodin tosi suurista nimistä on poissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti