maanantai 27. helmikuuta 2012

Roskisdyykkaus

Ruokaa - makaronilaatikkoa ihan omasta uunista.
Roskiksesta löytyi samaa ruokaa Saarioisten valmistama
Olen nähnyt artikkeleita ja kuunnellut ajankohtaiskeskusteluja siitä määrästä hyvää ruokaa jota ravintolat ja kaupat heittävät päivittäin roskiin. Se on aivan järkyttävä määrä - joissain ravintoiloissa jopa puolet kakesta ruuasta heitetään roskiin. Kotitaloudet ja laitoskeittiöt eivät paljoa huonommaksi jää; kaatopaikat täyttyvät ruuasta jota kukaan ei syö - samalla kun nälkäisiä ihmisiä on paljon.

Tämä on asia jolle oikeasti, aivan todellakin, pitäisi tehdä jotakin! Kauppojen täytyy täyttää hyllyt joka päivä runsaan ja täyden näköisiksi niin, että siellä käyvät ihmiset - asiakkaat - voivat valita haluamansa ja nähdä runsaasti tavaraa josta valita tuotteet jotka maksavat kassoilla. Se, että hyllyjen täytyy olla aina täysiä johtaa tietenkin siihen, että tuoretavaraa menee paljon vanhaksi - joka päivä täytyy siis kärrätä paljon tavaraa pois kaupasta. Tavallinen ihminen ajattelisi helposti, että tavara joka on kaupan mielestä vanhaa, on kuitenkin vielä aivan käyttökelpoista ja sen voisi siksi vaikka antaa ihmisille jotka eivät voi ostaa sitä rahalla - mutta eihän asia niin mene. Jos ruokaa alkaa jakaa ilmaiseksi, kuka sitä enää sitetn kohta rahalla ostaisi.

Kaupat pitävät poisheitettävää ruokaa omana omaisuutenaan jolle saa tehdä mitä haluaa - eli heittää pois. Kysymys on kuitenkin paljon suurempi, mielestäni. Eettiset ja ylipäätään oikeudenmukaisuus-asiat pitäisi saada paremmin osaksi päätöksentekoa - ei vain rahan ja sen kautta hankitun aseman jatkuvan vallan päätettäväksi. Kuka voi sanoa, että tietyt ihmiset ovat valtuutettuja tekemään mitä järjettömämpiä asioita koska ovat rahalla ostaneet oikeuden siihen? No, nykymaailma tietenkin näin sanoo ja tämän takaa - mutta onko se oikein???

Kun iso osa ruuasta heitetään pois, maksavat ihmiset siitäkin, niissä tuotteissa joita ostavat. On myös kamalaa ajatella, että esimerkiksi tuotantoeläimiä "tuotetaan" ja jalostetaan, syötetään ja niille kasvatetaan rehua ja niitä kuljetetetaan teuraaksi satojen kilometrien matkoja - ja niistä valtava osa päätyy sitetn jätteeksi roskalavoille. Mikä mieletön tuhlaus, mikä valtava kärsimyksen määrä eläinten osalta. Ekologinen katstrofihan tämä on myös, jos katsotaan asiaa vaikka koko Euroopan kannalta - tai globaalisti. Tähän voi keskustelun vilkastuttamiseksi kytkeä vielä edestakaisin kuljetettavat ruuat, esimerkiksi sei-kalan joka pyydetään Norjan vesiltä, lennätetään Aasiaan siivottavaksi, perattavaksi ja  pakattavaksi ja sitten ne lennätetetään taas takaisin Eurooppaan jossa ne taas sulattaan, pakataan paikallisiin tarpeisdiin sopiviksi - ja myydään kaupoissa ja tästäkin heitetään sitten lopulta iso osa roskalavalle. Lukitulle sellaiselle, varmasti...

Mieletön tilanne jota vielä pahentaa viimeinen myyntipäivä- systeemi jossa tuoteet meenvät käyttökelvottomiksi jollakin tietyllä kellonlyömällä, tiettynä päivänä. Jos esimerkiksi keksipaketissa on päivämäärä 25.2.2012 ei sitä enää voi sen jälkeen syödä. Tuote meni keskiyöllä huonoksi ja syömäkelvottomaksi! Tämä on tietenkin aivan idioottimaisen hölmö oletus - mutta ihmiset uskovat siihen ja kauppiaat noudattavat päivämäärä-sääntöä orjallisesti. Jos eivät noudata - joku kyllä huomaa sen ja asiasta tehdään valtava kohu-uutinen.

Näin on pari kertaa tapahtunutkin; iltapäivälehhdet hehkuttavat "petturikauppiasta" joka myy vanhaa ruokaa josta joku voi sairastua vakavasti....

Kaiken tämän kun tietää, ja tietää kuinka kallista ruuan hankkiminen on jopa ns normaalipalkkaiselle ihmiselle - puhumattakaan kaikista heistä joilla rahatilanne on huono kuten opiskelijat, monet eläkeläiset tai vaikkapa hyvin monet yksinhuoltajat. Monet heistä - varsinkin opiskelijoista - ovat alkaneet hakea ruokaa kauppojen takapihojen roskiksista. Mutta mikäpä onkaan näppärän kauppiaan vastaveto? No - hänpä lukitsee roskikset ja laittaa rauta-aidat roskalavojen ympärille, kameravalvonnan ja piikit aitojen päälle. Uskomatonta - että ihmiseteivät voi hakea roskalavoilta tavaraa joka on menossa pois heitettäväksi. MIKSI?
Omat lapseni ovat käyneet hakemassa ruokaa roskiksesta. Kävivät dyykkaamassa - löysivät viikonloppuna kaupan roskalavan joka ei ollut lukittu; siellä oli samana päivänä leivottua leipää, viinereitä ja vaikka mitä ruokaa - siisteissä ja puhtaissa pusseissa. Ne oli nakattu roskiin kun kauppa oli mennyt lauantaina kiinni ja nuoretolivat paikalla oikeaan aikaan. Kantoivat monen päivän ruuat muovipusseissa kotiin - näyttivät kännykkäkameralla otettuja kuvia ja kyllä ne saivat äidinkin ymmälleen. Aivan siistiä ja hyvää ruokaa suoraan hyllystä roskiin. Viileissä ja jogurteissa oli viimeinen myyntipäivä vasta tulevalla viikolla.

Lavalta löytyi myös aivan ehjä ja hyvän näköinen tuoli opiskelijan kämppään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti