maanantai 13. helmikuuta 2012

Janikan runebergin tortut - kuvaneuvokki 8


Lasten kanssa leipominen
on aina kivaa

Alkutalven leivonnainen, makoisa vaan ei liian makea herkku on tietenkin Runebergin leivos. Näitä kosteita tötteröleivoksia alkaa saada kaupoista jo kohta joulun jälkeen. Lehtien reseptisivuilta löytyy joka vuosi aina uusia ja erilaisia "alkuperäisiä" runebergin leivoksia; minkälaisia rouva Fredrika oikeasti leipoi voi vain lopulta aavistella. Todennäköisesti, hyvä leipoja kun oli, hän muunteli reseptiä kotoa löytyvien aineiden mukaan.

Itse olen tehnyt runebergeja aina tällä samalla ohjeella - mutta toki vaihdellen jauhoseosta minäkin, sen mukaan mitä kaapista löytyy, minkämakuista mieli tekee... Leivoin itse näitä leivonnaisia työpaikalle kahvitauolle jo opiskeluaikaan kuukausittain monen monituiset kerrat. Jos leivoin jotain muuta, kysyttiin heti, enkö voisi taas tehdä niitä Fredrika Runebergin torttuja.

Namskis
Ja niinhän sitten teinkin. Se, että Suomessa näitä syödään vain Runebergin päivän läheisyydessä on tapa jolle ei sinällään ole kai mitään erityistä syytä. Kyllä nämä maistuvat kahvin kera muuhunkin aikaan vuodessa!

Leivonnaisten makuun vaikuttaa olennaisesti korppujauhojen laatu ja koostumus. Ennen korppujauhe jauhettiin itse korpuista ja kovista leivistä, nyt monet ostavat korppujauhot kaupasta omantunnon soimaamatta. Sama koskee manteleita; kaupan valmis mantelijauhe ja mantelirouhe ovat tasalaatuisia ja niitä on helppo käyttää. Mantelin sijaan mukaan voi laittaa pähkinärouhetta tai pähkinäjauhoa.

Näiden leivonnaisten taikina on TOSI hyvää. Varaudu nauttimaan pari lusikallista taikinaa itse ja sitä myös lapsille ja miehille hiukan nuoltavaa säästäen. Tiskauspalkaksi vaikka!


Näillä ne syntyvät, runebergit
Runebergin leivonnaiset:
300 gr voita sulatettuna ja jäähdytettynä
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
3 dl hienonnettua mantelia tai kaupan valmista mantelijauhetta tai mantelirouhetta
3 dl korppujauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
 
Munat ja sokerit kulhoon...
Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa: jauhot, mantelit, korppujauhot ja leivinjauhe.

Sekoita jäähtynyt voisula munasokerivaahtoon. Lisää kuivat aineet seokseen nopeasti, vatkaamatta. Taikina ei saa sitkistyä!
Annostele taikina lusikalla muffins-vuokiin tai paperivuokiin.

Paista tortut 200 asteen lämmössä kypsiksi noin 10-15 minuuttia.

 
...vatkaa hyvin

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa..
...sekoita keskenään.
 
Jaa taikiina vuokiin

Paista kypsäksi.
Aseta kunkin kypsän tortun päälle nokare hilloa. Kerrotaan, että Fredrika Runeberg on luultavasti käyttänyt omenahilloa torttujen päällä. Kokeilin tännä vuonna itse osalle torttuja omenahilloa mutta myönnettävä on: vaapukka on parempaa! Kaupan ja leipomoiden leivoksissa on säännönmukaisesti vadelmasilmä.

Omatekoinen vadelmahillo on toki paras silmä leivonnaiselle!

Hillosilmät leivonnaisten päälle.
Vadelmaa tai omenaa
Valmista tämän jälkeen valkoinen tomusokerirengas: Noin 2 dl pölysokeria laitetaan muovipussiin. Joukkoon tiputellaan sitruunamehua sen verran, että massasta saadaan puristeltua sen verran löysää, että se on helppo pursottaa saksilla leikatusta pussin kulmasta hillonokareen ympärille.

Halutessaan valmiit tortut voi kostuttaa punssilla tai brandilla. Omiin leivonnaisiini kostutus ei ole koskaan kuulunut, mutta monen mielestä alkoholitujaus kuuluu mukaan. Voi punssin toki juoda pikaristakin; luulisin itse maun olevan näin makoisin. 

Hyvää Runebergin päivää  tai mitä muuta päivää hyvänsä; nautitaan tortut hyvän kahvin kera mielellään iloisessa ja keskustelevassa kahviseurassa. Mmmmm.
Eh, voilà! S'il vous plaît.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti