perjantai 22. helmikuuta 2013

Terveyskuuri ja lihaton kuukausi


Kolmas päivä ilman lihaa, näkyvää sokeria ja valkoista jauhoa. Tee ja kahvikin ovat vähennettyjen nautintojen listalla – mutta kupillisen kumpaakin juon päivässä. En pystynyt jättämään niitä kokonaan. Sen sijaan olen syönyt pellavansiemeniä liotettuna ruusunmarjakeittoon, naisille kohdennettua soija-valmistetta ja alkanut popsia Colonic-plus-kehonpuhdistustabletteja.
Kävin keskiviikkona terveyskaupassa kyselemässä mitä tuotteita heiltä voisi löyty kun vatsa tuntuu olevan sekaisin; ilmavaivoja ja hankala vatsa kiusana jo useamman viikon ja jopa kuukauden ajan.
Itse olen miettinyt, että tämä elämäntilanne ja pelko tulevasta on saanut mahan sekaisin – mutta ehkä sen voi jotenkin yrittää parantaa vaikka elämäntilanne ei vielä ole paremmaksi muuttunutkaan. Terveyskaupassa oli tiskin takana kaupan omistaja, näin oletan. Vanhempi rouva  joka tuntui tietävän tuotteista vaikka mitä. Kun kyselin mitä tuo ja tuo tuote tekee, tuli vastaus kuin apteekin hyllystä (On siinäkin sanonta, hah!). Rouva itse ei näyttänyt kovin hyvinvoivalta – ylipainoinen oli, vaikeasti lähti liikkeelle kassan takana olevasta tuolistaan, niveletkö lie kiusasivat.... Sanoi kuitenkin käyttäneensä monia tuotteita itse ja olevansaa niihin tyytyväinen. Mietin siinä jutellessa, kuinka hänen kertomansa mainoslauseet eri tuotteiden vaikutuksesta olisivat paljon uskottavampia, jos niitä myyvä ihminen olisi sellaisessa kunnossa, että voisi sanoa olevansa pirteä koska on syönyt näitä XYZ-tabletteja...
Hän yritti myydä minulle aivan kamalan kallista saksalaista detox-juomaa – piirua vaille 70 euroa pienehköstä noin puolen litran lasipullosta! Uskomatonta. On kuulemma aivan viimeistä hotia kehonpuhdistusrintamalla, valtavan tehokas ja hyvä tuote. En viitsinyt kysyä onko hän itse käyttänyt sitä – enkä itsekään sitä ostanut, tietenkään. Kaamea hinta.
Sen sijaan ostin pakkauksen rikottuja pellavansiemeniä ja purkillisen Colonic Plus –kehonpuhdistustabletteja. Yhteensä nämä maksoivat noin 11 euroa. Ruokakaupan terveyshyllystä ostin lisäksi tuon kuvassa näkyvän kolmannen pakkauksen naisten hyvinvointia edistävää jauhetta. 4,75 maksoi se.
 

Olen hyvin skeptinen tällaisten aineiden suhteen – jotenkin tuntuu, että ne ovat hyväuskoisten huijaamista. Uskon myös, että ihmisen pitää syödä säännöllisesti ns tavallista ruokaa niin pysyy kunnossa. Nyt sitten levoton maha ja yleisesti huono olo saivat minutkin kokeilemaan terveyskaupan tuotteita. En tosiaan ole kovin hyvässä kunnossa – mutta en ole pitkään aikaan kovin kunnolla syönytkään, saati sitten, että olisin muuten tasapainossa. Ylipainoinen en varsinaisesti ole – mutta vyötärön ympärillä oleva rengas ärsyttää kovin – ja saa sukulaiset ja varsinkin lapset vinoilemaan. Nyt kun olen kokoa 38-40 oltuani aina aikaisemmin pienintä mahdollista kokoa, tunnen itseni painavaksi ja rumaksi. Mutta en tietenkään ole enää tyttö vaan aikuinen nainen... Silti haluaisin olla sutjakka!
Terveellisesti syöminen ei ole kovin helppoa jos on vähän rahaa käytössä. Se on selvää selvempi asia – sen todistaa myös tutkimukset joita säännöllisesti julkaistaan; varakkaat voivat paremmin kuin köyhemmät ihmiset, kaupunkilaiset ja taajamissa asuvat paremmin kuin maalla asuvat. Naiset voivat paremmin kuin yksin asuvat miehet....

Itse ruokin perheeni alle 5 eurolla päivä; siinä ei voi paljon vihanneksia ostaa. Edullisinta ruokaa saa aika yllättäen broilerista, jauhelihasta ja perunasta, pastasta, riisistä. Puurot, juurekset ja kaali sekä erilaiset pavut ym ovat myös edullisia. Liha ja maitotuotteet kannattaa ostaa viimeisenä myyntipäivänä kun ne on alennettu. Leipä pitäisi leipoa itse - mutta itse olen ollut siihen laiska. Näkkileipä ja hapankorppu on hyvä vaihtoehto koska ne säilyvät, ei tarvitse heittää pois. Vihannekset tai hedelmät eivät ole koskaan alennettuina. Terveelllinen maksaa.

Nyt räjäytin pankin kun ostin nämä jauheet ja tabletit – mutta tasapainotan budjetin mitä pikimmiten.
Kävin tänään ostamassa savupotkan ja siitä on nyt porisemassa hernekeitto hellalla. Juu, savupotka on lihaa – mutta rokka on tarkoitettu etupäässä lapsille. Herneet ovat  viimevuotisia kaapin hyllyltä, soppa riittää kahdeksi päiväksi leivän, maidon ja piimän kera – menee alle vitosen päivä, selvästi. Sitten syödään pakastimesta ruokaa sunnuntaina. Itse syön pinaattilettuja pari päivää, eilen aloitin. Hernekeittoa ajattelin kyllä vähän syödä – mutta lihanpalat jätän syömättä, ne jätän lapsille.
Katsotaan miten käy. Päänsärkyä olen saanut jo tästä dieetistä. Ehkä se tarkoittaa, että  se vaikuttaa! Kuona ehkä poistuu, kuten toivon. Ja olo tulee pirteämmäksi. Toivottavasti! Kuukauden – tai ehkä pääsiäiseen saakka – olen päättänyt näin elää. Jos vain voin.  
Kun olin ostamassa sian potkaa, juttelin lihamyyjän kanssa jolla oli oma pieni myyntipiste S-kaupan sisällä.  Lihaskandaalista hänellä oli selvä mielipide: Hän myy vain ja ainoastaan oman yrityksensä lihatuotteita jotka ovat kotimaisia – ja hiukan kalliimpia kuin halpatuotteet. Laatua. ”Jokaisen pitäisi ymmärtää, että hyvää ei saa halvalla. Jos ostaa vähän kalliimpaa ja hyvää, tietää ostavansa sitä mitä haluaa. Meidän ei tarvitse huijata, myydään vaan kotimaista laatua.” Hän vielä kertoi, että lisää skandaaleja on tulossa ja hän kyllä tietää mistä ne tulevat. "Ihmisten pitäisi lukea se pieni präntti niin tietäisivät mitä suuhunsa laittavat."
Sillä viisiin. Onneksi köyhäkin voi välttää eineksiä - ne tuntuvat olevan pahimpia. Itse en kyllä hevonsen lihaa sinällään noin paljon kauhistelisi. Se on jotenkin tekopyhää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti