sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Suojasäätä ja pikkupakkasta

Aamulla varhain kun sää oli - parhain!

Lunta on. Nyt on suojakeli ja lumi on painavaa ja kaduilla ja teillä ihan löllöä. Pihalla lumesta on tullut puuroa jossa ei ole kiva kävellä eikä ajaa autoa.

Hiihtäminen tänä viikonloppuna jäi. Ehkä viikolla pääsee ladulle, jos vaikka pari astetta pakkasta tulisi.

On tekemätön olo. Luin juuri Helsingin Sanomien työelämä-liitettä jossa kirjoitettiin vanhemmista työnhakijoista. Yli viisikymppinen on ihminen, jota ei työantaja halua palkata, monissa paikoissa stoppi tulee jo nelikymppiselle. Työnantajat pelkäävät, että vanha työntekijä ei opi enää uutta, on ihan kalkkis. Ja että hän on sairaslomalla alvariinsa – tulee kalliiksi. ”...viisikymppinen työnhakija pelottaa. Hehän voivat nahistua niin, että työnantaja joutuu maksamaan isot rahat työkyvyttömyydestä.”
Itse en ole tosiaankaan mikään nuori leijona enää – mutta terve olen. Ja työintoinen. En syö mitään lääkkeitä, en ole koskaan syönyt, jollei satunnaisia särkylääkkeen ottoja lasketa – ja niitä kolmea antibioottikuuria sitkeisiin poskiontelotulehduksiin. Raskaudetkin hoituivat alusta loppuun ihan luomu-metodilla, mutta eipä niistä enää puhua kannata. Terveet lapset ovat jo  sen verran isoja. Mielialalääkkeitä en ole ikinä edes kokeillut.

Valoa pimeään aamuun
Olin eilen lauantaina seminaarissa uuden yhdistysharrastukseni tiimoilta – naisasiaa on kiva harrastaa ja oppia uusi asia! Kaikki kolme uutta yhdistysjäsenyyttä liittyvät jollain lailla uuden oppimiseen ja verkostojen luomiseen. Niin tämäkin, vaikka vielä en ole noihin vesiin verkkoja voinut heitellekään – täytyy aktivoitua ensin kunnolla, osoittaa oma osaamisensa.
No, sitä kuitenkin piti sanomani, että kuljin seminaaripaikalle vajaan parin sadan kilometrin päähän autokyydillä – oli upeaa päästä kyytiin – vaikka ajaminen onkin kivaa, niin oli vaihteeksi mukava olla kuskattavana! Siinä autokyydissä tuli puheeksi asia jos toinenkin.

Yksi asia kiinnitti oman huomioni – yksi aktiivinen nainen joka höyryää vaikka missä aktiviteetissä työn, politiikan ja yhdistyselämän parissa, on naimisissa ja kahden lapsen äiti, pitää kotona monia eläimiä, hoitaa hevosia... Hänellä tuntui olevan korkea verenpaine, astma ja kolesteroli-ongelma ja vielä joku mystinen munuais-sairaus. Lääkkeitä hän syö koko ajan, muuten ei selviä ollenkaan. Parilla muullakin naisella oli lääkkeet mukana... Hyvä toki, että oli jos niistä apua on. Itse vain mietin, miten keski-ikäisilläkin ihmisilläkin voi olla jo niin monta lääkettä päivittäin otettavana... Kun ei itse syö lääkkeitä, ajattelee helposti, että lääkkeet kuuuluvat sairauksiin hetkellisesti ja, että vain vanhemmat ihmiset joutuvat syömään jatkuvasti lääkkeitä.

No – itse en voi oikein markkinoida kuitenkaan itseäni potentiaalisille työnantajille perusterveenä, ihmisenä joka ei syö mitään lääkkeitä eikä ole ollut juuri koskaan sairauslomalla...

Vai pitäisikö yrittää vaikka näin – LinkedIN-svustolle, vaikka:

Perusterve pitkän linjan ammattilainen hakee työpaikkaa tositarkoituksella! Ota yhteyttä ja kokeile - kolmen kuukauden palautusaika!

4 kommenttia:

  1. Näillä leveysasteilla on ollut eilen ja tänään pikkupakkanen ja oiva hiihtokeli.

    Noista lääkkeistä. Itsekin jouduin aloittamaan verenpainelääkityksen ja pari muutakin jo alle nelikymppisenä. Elämäntapani ovat aina olleet kohtuullisen hyvät ja liikkunut olen paljon. Mutta ei auta, kun sukuperintönä geeneissä on korkea verenpaine molemmilta vanhemmilta perittynä, samoin lisämunuaisen ongelmat. Lääkärikin on sanonut, että ei voi paremmin hoitaa itseään kun minä hoidin ja hoidan, vaan aina ei voi itse estää tautejaan.

    Nyt lähden ukon avuksi lumitöihin.Koko päivän on satanut ja yöllä jo. Vieläkin pakkasta -3 C.

    Hyvää suunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Rantakasvi. Niinhän se on, että toisilla tuntuu olevan rautainen terveys vaikka elämäntavat ovat mitä ovat - ja toisilla vaivaa ja kremppaa vaikka eläisi terveellisesti. Suurin osa meistä on kai jossain tuossa välimaastossa.

    Lunta kävin luomassa tuossa hetken itsekin. Painavaa se nyt on, raskasta kolata. Mutta hyväähän se tekee kun ulkona puuhailee!

    Jakselemisiin, J

    VastaaPoista
  3. Jos ei yli neljäkymppisiä huolita työelämään, niin ei nuorillakaan sen paremmin mene. Meiltä kun puuttuu se (oman alan)kokemus. Eli nuoret ei osaa mitään ja yli neljäkymppise ovat liian vanhoja. Ihmettelenpä vaan, että mikä se on sitten työnantajien mielestä sellainen työntekijä, jonka he hyväksyvät. Olisikohan se sitten yli kolmekymppinen, jolla ei ole pieniä lapsia eikä niitä enää tee ja jolla on rautainen kokemus, mutta ei pomoa parempi kokemus.. Kohta todella on se työvoimapula ihan sen takia, ettei työnantajille ole kelvannut ketään eikä kenellekään ole kohta sitä ammattitaitoa.

    VastaaPoista
  4. Hyvä kommentti.

    Näin se juuri on - ainakin naisen osana on olla joko synnytysikäinen, pienten lasten äiti joka on "aina" sairaiden lasten kanssa kotona - tai sitten vanha jota ei enää huolita kuviteltuine kremppoineen mihinkään. Eikä se sitten ole enää silmänruokanakaan...

    Miehillä ovat ongelmat sitten toisen sorttisia; niihin on vaikea naisena tarttua, mutta yli viisikymppisen miehenkin on vaikea töitä löytää, sen olen huomannut kun olen jutellut kanssani saman kohtalon kokeneden miesten kanssa - YT neuvottelut ovat heittäneet laumoittain suomalaisia työttömäksi ja melkein jokaisen on tehtävä tosi kovasti töitä, että jonkinlainen työpaikka löytyisi.

    VastaaPoista