keskiviikko 3. elokuuta 2011

Vanhat ruokaherkut ja ihanat kirjat: kesänautintoja!

Vargas Llosaa - paljon tekstiä, pitkiä tarinoita.
Kesäloma vetelee hitaasti viimeisiään; tänään oli ensimmäinen työpäivä mutta pidän vielä pidennettyjä viikonloppuja elokuussa ja ehkä syyskuussakin; ei kolme viikkoa lomaa tunnu vielä missään!

Makraoonivelliä - herkkujen herkkua omenapuun alla nautittuna
Kesälomaan kuuluu paljon kaikkea ihanaa - kukkia, marjoja, vanhoja asioita kun asustelee viikkoja oman mummin ja vaarin hankkimassa kodissa joka on pullollaan omaa ja suvun historiaa ja muistoja, luontoa ja metsässä kuljeksimista enemmän kuin milloinkaan muulloin. Kesään kuuluu myös ruokailuja pihalla ja hälinää ja höpöttelyä ja yhdessäoloa sukulaisten kanssa. Lapsilla on omia toiveita, aikuisilla samoin. Meillä lapset toivovat sellaisia asioita kuin mummin tekemää makaroonivelliä. Resepti on vanhassa keittokirjassa joka on painettu jo kolmekymmentäluvulla - toiselssa vielä vanhemmassa keittokirjassa joka on painettu ennen Suomen itsenäistymistä on erinomaisen hyvä metsämansikkahillon ohje! Sitä tehdään ainakin yksi keitos kesässä - paitsi tänä kesänä kun mansikat tulivat ja menivät niin nopeasti eikä äiti enää jaksa niitä kyykistellen kerätä, itse en ollut paikalla metsämansikka-aikaan eikä siskokaan tänä vuonna ehtinyt.

Tätä reseptiä pitää hiukan ajankohtaistaa
- makaroonit ovat nykyisin erilaisia kuin
80 vuotta sitten!
Makaroonivelliä söimme eilen. Äiti soveltaa vanhaa reseptiä - mutta oleellista siinä on hyvät vanhat maalais-ainekset: voi, maito, kerma ja kananmunat sekä tietenkin makaroonit. Hiukan suolaa ja sokeria niin a vot - että on hyvää! Omasta lapsuudesta muistan myös mummin tekemän samettivellin jossa samettimaisuus syntyi vatkatusta munan valkuaisesta. Sitä reseptiä en ole löytänyt mutta voisihan sitä kokeilla ilmankin. Olikohan siinä jauhoja...?

Kirjat ovat käsitöiden ohella asioita joihin voi sukeltaa niin tyystin, että  poistulo niiden syövereistä on joskus työn takana. Ei haluaisi jättää mitään kesken! Olen keksinyt jo jokin aika sitten miten nämä kaksi ihanuutta voi yhdistä: käsitöitä tehden voi kuunnella äänikirjoja! Nyt olen niin koukussa äänikirjoihin, että kuuntelen niitä autossa ajaessani sen sijaan, että kuuntelisin radiota tai puhuisin puhelimessa!

Olen kesän aikana löytänyt itselleni hyvin mieleiseltä tuntuvan kirjailijan jonka tuhannet ovat jo löytäneet ja palkintoja on hänelle jaettu sitä suurinta myöten: Mario Vargas Llosa on upea kertoja! Näin kirjastossa häneltä ruotsinnetun Den stygga flickans rackartyg - Travesuras de la niña mala. Huima tarina ja nyt olen lukemassa muita kirjoja samaiselta Perun lahjalta kirjallisuudelle! Nobelin jälkeen hänen kirjojaan varmaan käännetään enemmänkin! Ovat ne hienoja tarinoita - vahinko vain, että ainakaan kirjastossa ei näitä ole äänikirjoina saatavissa. Lukemiseen kun ei aikaa hirveästi löydy, ainakaan tarpeeksi. Ja on niin paljon työhön ja ajankohtaisiin asioihin liittyvää lukemistakin...

Äänikirja tältä päivältä
Sitten olen lukenut ja kuunnellut dekkareita: Sjöwall ja Wahlöö ovat kirjoittaneet 60- ja 70-luvuilla 10 mainiota dekkaria ja ne olen löytänyt eri kirjastoista ruotsalaisina äänikirjoina. Niitä on tosi kiva kuunnella. Sain juuri kahdeksannen kirjan kuunneltua - Det slutna rummet. Enää kaksi jäljellä, ne olen jo lainannut - odotan niiden pariin pääsyä innolla. Rikoskomissario Martin Beck alkaa jo tuntua vanhalta tutulta ja jo nyt ikävöin hetkeä kun hänestä ei voi enää lukea!

Ja sitten kolmas kirjailija jota luen silloin tällöin - Jeffrey Archer. Häneltä ilmestyy melkein kirja vuodessa jollei enemmänkin, mutta harvoin niitä käännetään sen koommin suomeksi kuin ruotsiksikaan. Nyt löysin kirpputorilta jo aika vanhan yksilön, Jättiläiset. Maksoi 90 senttiä! Se kertoo kahdesta lehdenkustantajasta ja heidän valtakamppailustaan - Robert Murdoch on ollut ajankohtainen viime aikoina uutisissa ja senkin takia tämä kirja oli hauska lukea; yhteläisyyksiä Murdochin ja kirjan australialaisen lehdenkustantajan välillä on huomattavan paljon! Kirja oli nopealukuinen ja tuntui toki Llosan rinnalla keppoiselta, mutta onhan sillä ansionsa! Ihan kivaa ajanvietettä - sitä oli helppo lukea jopa pimeässä aitan sängyssä taskulampun valossa kuin lapsena ikään! Nyt odottamassa on jo toinen Archer, ruotsinkielinen pokkari Dömd till fängelse. Pari lukua olen sitä vasta lukenut
Raskaampaa ja kevyempää ajanvietettä!
Don Delillo on kirjailija jolta tahtoisin lukea jotain lähiaikoina. Kirjoja ylipäätään on kiva lukea ja kuunnella - nautinto totisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti