torstai 24. toukokuuta 2012

Janikan nokkoskeitto - kuvaneuvokki 11

"Hei - tämämähän on parempaa kuin pinaattikeitto"
Kevät on tullut ja kohta on täysi kesä ilonamme. Vielä hetki sitten oli heräilevä luonto ruskehtavan beige yleissävyltään - nyt jo vihreä ja ihanan tuoksuinen. Vielä tuoreen ja raikkaan värinen - nuori kesä!

Kaunis on raparperikin pienenä!
Kaikki kasvaa kohisten - niin myös kasvi jota lapsena oppi varomaan sen jälkeen kun naapurin poika tönäisi kinastelun päätteeksi navetan nurkan kulmalla olevaan suureen pöheikköön jonne lensin päistikkaa vain sortsit ja T-paita päällä. Olin turvonneena ja kutisevana pari päivää, mummin hoidettavana ja lohduteltavana - nokkosenpistot ja vadelmapensaiden piikit kirvelsivät yhtä paljon kuin nöyryytys jonka sai kaverilta kokea.

Nokkonen on superterveellinen kasvi - sen olemme saaneet lukea ja kuulla monasti. Vähän hankala se on polttimineen - mutta helposti selätettävissä oleva hankaluus; puhtaat puutarhahanskat vain käteen, sakset toiseen ja astian tai pussin kanssa keräämään satoa!

Nokkosta kannattaa tietenkin kerätä puhtaista paikoista - ei teiden varsilta tai paikoista joissa koirat ja muut nisäkkäät käyvät asioimassa...

Keräsin maalla viikonloppuna ison pussillisen nokkosia ja omalta pihalta keräsin muutaman nuoren nokkosen vielä lisukkeeksi. Jääkaappi oli viikonlopun poissaolon jälkeen tyhjän oloinen, vain maitoa, piimää ja kananmunia löytyi hillojen, mehujen ja juuresten lisäksi. Ei siis ollut lapsillakaan muuta vaihtoehtoa kuin syödä nokkosia tai jäädä nälkäisiksi.

Nokkoskeitto
Alkuasetelma
2-3          litraa tuoreita nokkosia
2-3          rkl voita
3-4 rkl     jauhoja
10-12 dl  vettä
2              kasvisliemikuutiota
1 dl          kermaa
4-6          kanamunaa kovaksi keitettynä
lusikan kärjellinen muskottipähkinää
ruohosipulia

Huuhdottuja ja siivottuja nokkosia


Huuhdo nokkoset kunnolla – poimuista voi piileskellä hyönteisiä tai kotiloita joita ei ole mukava löytää valmiista keitosta! Leikkaa myös varret pois – nokkosta on paljon joten niistä voi härskisti käyttää vain parhaimmat, tuoreet lehdet ja jättää suuret lehdet ja varret pois.

Näitä ei hyväksytä keittoon


Jollet vielä ole keittänyt kanamunia, laita ne kiehumaan ja keitä ne koviksi - kuutisen minuuttia.

Kiehauta sitten nokkoset pikaisesti vedessä ja huuhtele ne sitten kylmässä vedessä, leikkaa tai hakkaa ne terävällä veitsellä pienemmiksi.



Nokkoset kiehautetaan

Jauhot kiehautetaan sulassa voissa
Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot kiehumaan rasvaan. Älä ruskista.
Kiehautetut ja huuhdotut nokkoset leikataan hakkelukseksi
Kaada kasvisliemi hyvin sekoittaen jauhoseokseen – varo paakkuja ja klimppejä, ne pilaavat minkä hyvänsä keiton, kastikkeen ja kiisselin!

Anna kiehua muutama minuutti, lisää sen jälkeen nokkoset ja sekoita.

Valmis keitto tarjolle laitettavaksi
Keitä hetki. Kun keitto on kypsää, voit surauttaa keittoa nopeasti sauvasekoittimella muutamalla nopealla kädenliikkeellä – näin saat keitosta tasaista ja kaikki nokkosenlehdet tasoittuvat keittoon pieneksi pilpuksi. Lopputulos on kaunis kuin ammattilaisen tekemänä!

Maista keittoa, lisää hippunen muskottipähkinää ja loraus kermaa.

Tarjoa keitto lautaselta jonka pinnalle lohkot yhden keitetyn kanamunan kullekin syöjälle. Ripottele  tuoretta ruohosipulisilppua päälle. Kata kullekin syöjälle lasi vettä ja tuoretta leipää keiton kanssa nautittavaksi.

Terveellinen ja kaunis sesonkikeitto on valmis nautittavaksi!

Bon apetit!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti