"Hei - tämämähän on parempaa kuin pinaattikeitto" |
Kaunis on raparperikin pienenä! |
Nokkonen on superterveellinen kasvi - sen olemme saaneet lukea ja kuulla monasti. Vähän hankala se on polttimineen - mutta helposti selätettävissä oleva hankaluus; puhtaat puutarhahanskat vain käteen, sakset toiseen ja astian tai pussin kanssa keräämään satoa!
Nokkosta kannattaa tietenkin kerätä puhtaista paikoista - ei teiden varsilta tai paikoista joissa koirat ja muut nisäkkäät käyvät asioimassa...
Keräsin maalla viikonloppuna ison pussillisen nokkosia ja omalta pihalta keräsin muutaman nuoren nokkosen vielä lisukkeeksi. Jääkaappi oli viikonlopun poissaolon jälkeen tyhjän oloinen, vain maitoa, piimää ja kananmunia löytyi hillojen, mehujen ja juuresten lisäksi. Ei siis ollut lapsillakaan muuta vaihtoehtoa kuin syödä nokkosia tai jäädä nälkäisiksi.
Nokkoskeitto
Alkuasetelma |
2-3 rkl voita
3-4 rkl jauhoja
10-12 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 dl kermaa
4-6 kanamunaa kovaksi keitettynä
lusikan kärjellinen muskottipähkinää
ruohosipulia
Huuhdottuja ja siivottuja nokkosia |
Huuhdo nokkoset kunnolla – poimuista voi piileskellä hyönteisiä tai kotiloita joita ei ole mukava löytää valmiista keitosta! Leikkaa myös varret pois – nokkosta on paljon joten niistä voi härskisti käyttää vain parhaimmat, tuoreet lehdet ja jättää suuret lehdet ja varret pois.
Näitä ei hyväksytä keittoon |
Jollet vielä ole keittänyt kanamunia, laita ne kiehumaan ja keitä ne koviksi - kuutisen minuuttia.
Kiehauta sitten nokkoset pikaisesti vedessä ja huuhtele ne sitten kylmässä vedessä, leikkaa tai hakkaa ne terävällä veitsellä pienemmiksi.
Nokkoset kiehautetaan |
Jauhot kiehautetaan sulassa voissa |
Sulata rasva kattilassa ja lisää jauhot kiehumaan rasvaan. Älä ruskista.
Kiehautetut ja huuhdotut nokkoset leikataan hakkelukseksi |
Kaada kasvisliemi hyvin sekoittaen jauhoseokseen – varo paakkuja ja klimppejä, ne pilaavat minkä hyvänsä keiton, kastikkeen ja kiisselin!
Anna kiehua muutama minuutti, lisää sen jälkeen nokkoset ja sekoita.
Valmis keitto tarjolle laitettavaksi |
Keitä hetki. Kun keitto on kypsää, voit surauttaa keittoa nopeasti sauvasekoittimella muutamalla nopealla kädenliikkeellä – näin saat keitosta tasaista ja kaikki nokkosenlehdet tasoittuvat keittoon pieneksi pilpuksi. Lopputulos on kaunis kuin ammattilaisen tekemänä!
Maista keittoa, lisää hippunen muskottipähkinää ja loraus kermaa.
Tarjoa keitto lautaselta jonka pinnalle lohkot yhden keitetyn kanamunan kullekin syöjälle. Ripottele tuoretta ruohosipulisilppua päälle. Kata kullekin syöjälle lasi vettä ja tuoretta leipää keiton kanssa nautittavaksi.
Terveellinen ja kaunis sesonkikeitto on valmis nautittavaksi!
Bon apetit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti