keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Joulun ihmemaa kaupoissa ja kauppakeskuksissa

Joulukuuseen kullan kimalletta. Muovista tehty. 
Kävin katselemassa kaupoissa  miltä joulukaupankäynti näyttää. Parissa isommassa kaupassa oli joulukoristeet ja -valot paikoillaan ja tunelmassa vahva joulukaupan odotus. Joululaulut eivät onneksi raikuneet, ei ollut hurjaa tungosta. Oli itse asiassa kiva kuljeskella ja katsella tavaroita, hypistellä ja tunnustella vaatteita, koruja ja kaikkenlaisia kynttilöitä ja valoja.

Ajattelin ostaa neljä pitkää adventtikynttilää omaan adventtikynttelikköön jonka taas laitan keittiön ikkunaan tulevana sunnuntaina, ensimmäisenä adventtina. Se on perinne jo menneiltä vuosilta - ex-anopilta opittu kiva tapa sytyttää joka adventti kynttilä, ensin yksi, sitten kaksi ja neläntenä adventtina kaikki neljä kynttilää. Haluaisin oikein pitkät kynttilät, että niitä voi polttaa pitkin jouluun iltoja mutta sellaisia ei ollut myytävänä noissa kaupoissa. Pentikin vekki-kynttilä olisi juuri sopiva, mutta Pentikin myymälä oli lopettanut niissä parissa paikassa, jossa se on aikaisemmin ollut.

Etsin myös uutta ledkynttilä-nauhaa muutaman vuoden vanhaan joulupalloon. Sellaistakaan ei löytnyt; uuden, toisenlaisen pallon kyllä voisi ostaa. 25,90 euroa maksaa. Voih. En ostanut.


Paljon on nättiä ja kaunista esillä. Muutama joululahja olisi kiva ostaa, mutta nyt ei ole yhtään varaa ostella mitään. Työttömyysrahakin on katkolla, varmistusta ei ole tullut, saanko sitä. En tiedä miksi en saisi - mutta joskus on käynyt joillekin niin, että maksuja ei vaan makseta. Yritän olla stressaamatta, mutta klyllä on maha jo vähän kuralla. Pelkoo kurnii mahassa...

Kiinnitin huomiota, että iso osa koristetavarasta ja kuusenkoristeista on "Made in China" ja muovi on raaka-aine melkein kaikessa.

Lasisia koristeita ei juur näy. Nuo nyt tosi suositut valonauhatkin tuntuvat olevan kertakäyttöisiä; kuinkahan moni käyttää niitä useita vuosia - ja miten ne sitten kierrätetään?


Viikolla oli maininta uutisissa, että joulukorttien aiheet ovat muuttuneet. Korteissa ei enää ole Jeesus-lasta. Katselin kortteja ja huomasin saman asian: parissa isossa kaupassa ei korttiteilineissä ollut yhtään Jeesus-lasta joulukorteissa. Yhdessä vanhan tyylin kortissa oli luminen kirkko-rakennus jonne perhe oli reellä matkalla. Kaikki muut kortit olivat joulupukki-, tonttu- ja luonto-teemallisia.

Uskonto on kohta yhteiskunnasta siivottu ihan näkymättömäksi, kristinusko eritoten. Ainakin kristillisyys. Muut uskonnot, varsinkin islam, näkyy asusteissa mutta kristillisyys on poistunut jopa joulusta - aika merkillsitä; joulu on nyt kuitenkin alunperin uskonnollinen juhla - onko se jo täysin lahjananto- ja ruokajuhla ja talven pitkä viikonloppuvapaa? Monelle varmasti on.



Muovikuusi, muovipallot ja lahjaröykkiöt kuusen juurella. Kauppiaan joulu. Monelle stressi ja toisille kiva vapaa töistä. Mitä muuta? Mahdollisuus hiljentyä? Miettiä jotain muuta kuin tavaraa, syömistä ja kulutuksen huumaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti