maanantai 31. lokakuuta 2011

Huono uutinen: YTN lakko alkaa huomenna

Kuuntelin uutisia ja sieltä se tuli, pelätty surkeaa huonompi uutinen: YTN lakko alkaa. Ja näin se luki sähköpostissakin:

Ylemmät toimihenkilöt YTN tiedottaa
31.10.2011

YTN:n lakko alkaa huomenna:

Kaatunut sovintoesitys merkittävästi huonompi kuin muilla

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n hallitus ei hyväksynyt valtakunnansovittelija Esa Longan tänään 31.10. antamaa sovintoesitystä teknologiateollisuuden työriidan ratkaisuksi. Esitys olisi tarjonnut ylempien toimihenkilöiden kannalta epäedullisemman palkkarakenteen ja palkankorotukset kuin Metalliliiton ja Pron sopimukset.

YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi pitää työnantajaliitto Teknologiateollisuuden asennetta täysin käsittämättömänä ja henkilöstöryhmien tasa-arvoisen kohtelun vastaisena. Työnantajan asenne on nyt ehkä kaatamassa koko raamiratkaisun.
– Ylemmät toimihenkilöt on ainoa henkilöstöryhmä, jolle ei suotaisi paikallisiin eriin täyttä perälautaa. YTN:n mielestä liittotason ratkaisussa täytyy turvata meidän jäsenillemme riittävä palkankorotus. Se voidaan taata vain yleiskorotuksilla ja yhdessä sovituilla paikallisilla erillä. Työnantajien yksipuolista määräysvaltaa emme voi tässä asiassa hyväksyä, Kauppi sanoo.
Esitykseen sisältyi 0,8 prosentin paikallinen erä, jonka jakamisesta päättäisi viime kädessä työnantaja. Se johtaisi käytännössä alhaisempiin palkankorotuksiin kuin muilla henkilöstöryhmillä. Näin ollen YTN:n saamat korotukset olisivat jääneet alle raamiratkaisussa sovitun yleisen linjan.

Sovintoesitys ei sisältänyt myöskään parannusta työajan ulkopuolisen matkustamisen korvaamiseen. Ylemmät toimihenkilöt on ainoa henkilöstöryhmä, joka joutuu korvauksetta käyttämään vapaa-aikaansa työasioissa matkustamiseen.
Ylempien toimihenkilöiden lakko teknologiateollisuuden 40 yrityksessä (katso lista tämän tiedotteen lopussa) alkaa huomenna 1.11. aamukuudelta. Lakko koskee ensivaiheessaan noin 10 000 ylempää toimihenkilöä.
Lakko uhkaa laajeta viikon kuluttua 7.11. noin 40 uuteen yritykseen, ellei sitä ennen päästä sopuun. Toisessa vaiheessa lakossa olisi noin 25 000 ylempää toimihenkilöä.
----
Tämä on huono uutinen, tosi huono. Miten tekee nyt ihminen jolla ei ole varaa lähteä lakkoilemaan? Lapset yksin huollettavana ja ruokittavana, irtisanominen edessä ja nyt kun pitäisi tehdä töitä niin paljon kuin suinkin voi, että saa säästöön edes jotain niitä päiviä varten kun irtisanomislappu annetaan käteen - niin pitääkin lakkoilla, että "palkkataso ja muut edut saadaan nousemaan" - tilanteessa jossa lama on muutenkin nurkan takana. Pelottaa, ihan todella.

Mitä jos ei menekään lakkoon vaan tekee vain töitä yhtä sikana kuin aina? Maksaako työnantaja rikkurille palkkaa? Vai jättääkö palkanlaskun kaikille ja saa sillä itselleen säästöä? Tätä asiaa ei ole kukaan kertonut enkä itse uskalla moista tiedustella. Työnantaja ei ole kertonut mitä tehdä - odottaako se, että kaikki jäävät lakkoon jotka ovt kuuluvat YTN:n piiriin vai juuri päinvastoin? Minulla on ainakin palavereja ja kokouksia runsain mitoin seuraaville viikoille varattuna - osa myös oman esimiehen kanssa.

Päivä kerrallan taas mennään. Yritän tietenkin saada hommia puskettua läpi - joka tapauksessa ne ovat edessä jossain vaiheessa - ja tehtävä pois jos lakko loppuu ennen kuin irtisanomiset alkavat.

Tässä on saanut viime kuukausina ihmetellä kreikkalaisten tapaa hoitaa asioitaan ja miettiä, miten he voivat kieltäytyä hoitamasta asioitaan kuntoon, luottavat vain, että asiat hoituvat jotenkin itsestään - ja nyt tuli sitten tämä, omalle kohdalle ja ihan suomalaisten oma asia. "Meidän vuoro on nyt" sanotaan meille. Niin, mutta,  mutta... jos kuitenkin saisi edes nykyistä palkkaa, eikö se olisi kuitenkin parempi kuin ei palkkaa ollenkaan? Mitä se meitä auttaa, jos hommat siirretään pois Suomesta?
Siirretään ne jossain vaiheessa kuitenkin, jonnekin.

Meille on kerrotuu, että pankit myöntävät lakkolainaa. Siinä on hiukka parempi korko kuin muuten pankkilainassa. Voi Kiesus sentään! Täytyyhän sekin maksaa pois!

Luulen, että nuo ihmiset jotka näitä asioita hoitavat, eivät ole itse kiperissä taloudellisissa tilanteissa ollenkaan, ehkä eivät ole olleetkaan... Mitä väliä heille on, jos joukossa on joku onneton yksinhuoltaja ja vaikka toinenkin jolla ei ole mitään puskuria, ei lapsillaan toista huoltajaa eikä muutenkaan tukirinkiä joilta pyytää apua kun korttitaloa alkaa kaatua ympäriltä. Mitä meikäläisellä on kellekään väliä - no on, lapsille. Ja ädille. Muille ei yhtään mitään, pienen piirun vertaa... Kuolisi pois vaan, tällainen luuseri. Kuka muu edes huomaisi - ja mitä silläkään väliä on. Tänään syntyi maailmaan seitsemäs miljoonas ihminen - meitä on liikaa.

Mene pois lakko, mene. Minä haluan vain selvitä elämässä hengissä - vielä jonkin aikaa! Solidaarisuus tulevia toimihenkilöitä kohtaan on minulla olemattomattoman pientä. Itse en edes usko mitään tästä kostuvani, en yhtään mitään. Työpäivät ovat pitkiä, palkka sellainen että juuri saan perheen sillä elätettyä. Ne työmatkat jotka teen, ovat harvassa ja toki ne tehdään omalla ajalla - mitäpä siitä, muutama päivä vuodessa. Eli????

En halua olla rikkuri mutta nyt pelottaa enemmän kuin aikoihin. Työkaverit eivät ole suomalaisia joten solidaarisuus lakkolaisten kesken on - mitä? Tuskin kollegat kondferenssilinjijen takana ymmärtävät, jos laitan viestin, että sorppa vaan, olen nyt lakossa. Hoitakaa homma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti