tiistai 11. syyskuuta 2012

Janikan omenapiiras - kuvaneuvokki 14

Puista pudonneita omenoita - hyvä ja kypsiä!
 
Omenapuut ovat tänä vuonna supertäynnä hedelmiä! Niin ovat pihlajatkin - kunhan vielä jonkun viikon odotamme, ovat nyt oranssit tertut muuttuneet suuriksi punaisiksi syksyn koristeiksi ja  monet meistä menevät kameran kanssa ikuistamaan niitä kuulasta, sinistä taivasta vasten tai syksyn ruskanväristen lehtien keskellä. Sitten tulevat tilhiparvet ja juhlivat marjoilla - siitä hetkestä saa upeita valokuvia jos hyvin osaa itsensä ajoittaa lähistölle silloin!

Omenoita on siis paljon - ja koska niitä on niin valtavasti, kannattaa niistä kokeilla erilaisia herkkuja ja tietenkin syödä niitä sellaisenaan, niin paljon kuin pystyy. Terveellistä lähiruokaa, vitamiinipommeja jotka ovat joko ihan ilmaisia tai maksavat vain vähän. No joo, torilla ja kaupoissa kotimaisista omenoista saa kyllä pulittaa kamalan paljon - samalla katujen varsilla voi olla koreja ja ämpäreitä joissa kehotetaan ihmisiä ottamaan ja nauttimaan pihapuiden omenia - ihan ilmaiseksi. Mutta kauppiaalla on kauppiaan mieli: myy kaikki niin kalliilla kun pystyt.

Omenat joita nyt valmistan piirakaksi ovat naapuri-taloyhtiön pihalleen koristeeksi istuttamista puista - hyvänmakuisia omenoita joita talossa ei kukaan syö. Voi vain ihmetellä miksi - mutta näin nyt vain on!

Siksi siis meillä on nyt paljon omenoita ja viikonlopulla haen äidin luota maalta lisää. Siellä on monista pöuista jo oksia katkennut omenoiden painosta.
Tämä perinteinen ja ja helppo omenapiiras murotaikinaan syntyi maanantai-iltana käden käänteessä, muun ruuanlaiton ohessa. Nopea ja ihanan tuoksuinen syysherkku, iltateen tai kahvikupillisen seuraksi. Näin se syntyy:

Omenapiiras

150 g voita tai margariinia
reilu dl sokeria
1 suuri muna
1,5 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Noin 10 kpl kotimaisia omenoita. Kaupan ulkomaiset omenat ovat suurempia, niitä tarvitaan 3-4 kpl.
Sokeria ja kanelia

 
Vaahdota huoneenlämmössä hetken pehmennyt voi tai margariini sokerin kanssa kulhossa.

Lisää muna, sekoita. Lisää lopuksi jauho-levinjauheseos taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Painele taikina joko jauhotetuin, kuivin sormin tai vedessä kastellyin kostein sormin taikinakulhon tai paistosvuuan pohjalle tasaiseksi. Tämä taikina riittää hyvin noin lasagnevuuan kokoiseen vuokaan.
 
Asettele omenalohkot haluamallasi tavalla taikinan päälle. Mitä enemmän saat omenapalasia peittämään taikinan pintaa, sitä paremppaa piirakasta tulee!

Ripottele lopuksi pinnalle kanelia ja hienoa sokeria. Makeiden omenoiden päälle ei sokeria juurikaan tarvita, happamien päälle kannattaa pöllyttää sokeria hiukan enemmän.

Paista piiras 200 asteen lämmössä noin puoli tuntia, kunnes taikinan reunat ovat ruskehtavat  ja kuivan näköiset.

Kodin täyttää ihana, syksyinen omenapiirakan tuoksu! Nauti piiras joko vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa iltateen kanssa tai kahvin kera, milloin vain.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti