torstai 13. joulukuuta 2012

Ruokaa roskiin kärrykaipalla. Ottaa ei saa

Kauppaostokseni maanantailta. Näillä on pärjäilty pari päivää ja risat.
Tapasin tuttavan joka oli juuri jutellut S-Marketissa vuoropäällikkönä työskentelevän henkilön kanssa. Vuoropäällikkö oli turhautunut, pahoillaan ja harmissaan: samana päivänä oli taas kärrätty ja raahattu roskiin käsittämättömät määrät ruokaa kaupan hyllyiltä. Lihaa, erilaisia maitotaloustuotteita, leipomotuotteita - kaikki ruokaa jota voi aivan hyvin syödä. Porsaan fileitä tyhjiöpakkauksissaan, kyljyksiä, kanaleikkeitä, makkaroita - you name it. Roskiin, hävitettäväksi kaikki.

Tuttava kysyi, miksi et kanna ruokaa kotiisi ja käytä sitä itse, anna omille sukulaisille ja tutuille. Kertoi ottavansa itsekin mielellään heti muutaman paketin lihoja ja jogurtteja. Roskiksesta luulisi voivan pelastaa vielä pakkauksissaan ja kääreissään olevaa ruokaa. Tulisi ainakin osa näin hyödynnettyä.

"Juu, niinhän sinä luulet" oli vastaus. Vuoropäällikkö kertoi, että jos jää kerrankin kiinni siitä, että ottaa ruokaa itselleen roskiksesta, tulevat potkut saman tien. Moni on kuulemma saanut jo lähteä, kun ei kieltoa uskonut. Näinä aikoina uusia työntekijöitä saa helposti - ja potkut on hyvä esimerkki muille. Pysyvät ruodussa kun näkevät mitä tapahtuu jollei tottele. Roskikset on laitettu lukkojen taakse ja paikalla on kamera.

Sillä lailla, kyllä kauppa keinot keksii! S-ketju taitaa olla Suomen suurin ruokakauppias joten kyllä se tietää mitä kannattaa tehdä. Ei ainakaa ilmaiseksi jakaa tavaraa - siitähän kärsisi myynti pahasti.

Maailma on aivan järjetön! Jos joku ihmettelee, miksi näin toimitaan niin sehän tietenkin johtuu siitä, että jos ihmiset saisivat päivämäärän takia pois heitettävää ruokaa ilmaiseksi, ei kaikki kaupan hyllyllä kalliilla myytävä ruoka kävisi enää senkään vertaa kaupaksi. Kaupan pitää saada katetta, sen pitää kannattaa ja markkinaosuutta pitää lisätä. Tässä S-ketju on onnistunut upeasti.

Niin kauan kuin maailman tärkein asia ja arvo elämässä on raha ja sen lisääminen, myynnin kasvattaminen kaiken muun kustannuksella, tällaisia järjettömyyksiä tapahtuu tietenkin koko ajan enemmän. Se, että ihmisillä ei ole työttömyyden lisääntyessä rahaa ostaa ruokaa ym mitä kaupat haluavat myydä, ei vaikuta asiaan mllään lailla. Aina on kuitenkin ihmisiä joilla rahaa riittää. Ja jokaisen on kuitenkin syötävä, joka päivä. Hah - kerätköön köyhät vaikka  pulloja niin saavat rahaa ruokakaupan kassalle ja syötävää napaan.

Kauppojen on oltava täynnä valinnanvaraa, ja hyllyjen oltava koko ajan aivan täynnä tavaraa. Selvä on, että kaikki ei ehdi käydä kaupaksi lyhyen myyntiajan kuluessa. Joku, jossain on keksinyt parasta ennen päivämäärät kaikkiin pakkauksiin - sen jälkeen tuote on virallisesti huono vaikka se oikeasti ei tietenkään mene pilalle keskiyöllä kellon viisareiden siirtyessä kahdentoista yli ja päivämäärän samalla vaihtuessa uudeksi.

Häpeä, S-Market! Olen asiakasomistaja enkä hyväksy tuollaista sikamaisuutta. Voinko tehdä mitään?

Hah. Asiakasomistajuus on vain illuusio. Kuvitelma, että tässä muka omistaisi jotakin.

Olen itse omalle S-marketilleni toki huono asiakas. Kaivan aina hyllyistä kaiken vanhan, tavoitteena on elää vähällä rahalla ja alennustuotteilla niin pitkälle kuin mahdollista. Tällä viikolla olen syöttänyt neljää ihmistä pelkällä "vanhalla" ruualla.

Meitä vanhoiksi menevän ruuan tonkijoita hyllyissä on paljon - vanhempia ja nuorempia.

1 kommentti:

  1. Minäkin ostan lähes kaiken lihan 30% alennus-laupuilla varustettuna.
    Törkeää tuo myyjien kohtelu, eikö heille voisi myydä vaikka isolla alennuksella!

    VastaaPoista