lauantai 4. tammikuuta 2014

Janikan helpot kauralastut - kuvaneuvokki 15

Näin loppiaisviikonloppuna on mukava jo ajatella, että ei enää tarvitse syödä jouluruokia - vaikka ne vielä reilu viikko sitten niiin makoisilta maistuivatkin.

Jotain hyvää teki mieli, ja vilkaisu kaappien kätköihin varmisti, että voimme tehdä kauralastuja! Kauraryynejä on aina kotona, munia, voita ja hiukan jauhoja melkeinpä myös.

Kotitekoiset kauralastut ovat aivan eri makuisia kuin kaupasta ostetut. Ne on helppo leipoa ja hintakin edullinen. Otetaan siis ainekset esille ja aletaan sekoitella. Näissä kakkusissa on nimittäin sekin etu, että vatkainta ei tarvita lainkaan.

Kauralastutaikina on hyvää - lasten mielest sitä ei kannata paistaa uunissa ollenkaan koska taikina on parempaa.

Näitä tarvitset:


200 g voita
3 dl sokeria
6 dl kaurahiutaleita
2 rkl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa


Toimi seuravien askelien mukaisesti:


Sulata voi kattilassa. Valitse hiukan suurempi kattila koska taikina valmistuu siihen.
 
 
Lisää sokeri sulaneeseen rasvaan ja sekoita. Siirrä kattila pois levyltä.
 
 
Sekoita kuivat aineet (kaurahiutaleet, jauho ja leivijauhe) toisessa kulhossa.
 
 
Sekoita kuiva-aineseos kattilaan voi-sokeri seokseen. Käytä sekoittamiseen puuhaarukkaa tai -lastaa.
 
 
Lisää kanamunat seokseen. Sekoita. Anna seoksen "tekeytyä" joitakin minuutteja.
 
 
Kun seos on seisonut hetken, laita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille pieniä kakkaroita tarpeeksi kauas toisistaan. Kakkarat leviävät uunissa ja tarttuvat toisiinsa kiinni jos ne ovat liian lähekkäin. Omalle suuren uunin pellille mahtuu mukavasti 8 suurehkoa, jälkiruokalusikalla tehtyä kakkaraa yhdelle pellille. Pienempiä lastuja mahtuu toki enemmän; niitä voi lusikoida silloin vaikka teelusikalla pellille.
 
 
Paista kakkuset noin 180 asteen lämmössä, noin 7-8- minuuttia. Lastut palavat helposti joten niitä kannattaa todella vahtia luukun läpi. Siinä oiva homma leipomisessa avustavalle lapselle!
 
Hetken herpaantuminen sai tämän pellillisen melkein palamaan.
Tummasta pitävä syö nämäkin mielellään!

Ota kauralastut uunipelliltä jäähtymään suoralle alustalle; ne ovat alussa aivan lepsuja ja ne voi muotoilla myös esimerkiksi kaulimen tai muun kaarevan esineen päällä jos haluat lastuista kaarevia!
 
Leivonnan palkitsee herkullisen rapeat kaurakeksit joita on kiva napostella sellaisenaan tai kahvin tai mehun kanssa.
 
Taikinasta tuli itselleni kuusi pellillistä suurehkoja lastuja. Tosin taikinaa kului jonkin verran naposteluun.
Tervetuloa iltakahville!
 
 
 
 
 



2 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiä ja helpo ohje, pistänpä talteen. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Kiva :-) Hyvältä ne maisutuvatkin!

    VastaaPoista