lauantai 21. tammikuuta 2012

Janikan makkarakastike - kuvaneuvokki 4

On meneillään joulunjälkeiset härkäviikot. Juhlat on juhlittu, rahat lopussa ja postiluukuukkuun tipahtelee laskuja pinoittain. Sähkö-, vakuutus-, sanomalehti- ja vesilasku, luottokorttimaksut, lainan lyhennykset, lasten harrastusmaksut....

Elämä on stressaavaa. Ruokaa täytyy syödä vaikka rahat olisivatkin lopussa. Nyt jos koskaan kannattaa satsata perinteiseen suomalaiseen kotiruokaan - se on onneksi pääsääntöisesti edullista ja maistuu suomalaisen suussa hyvältä. Se ei koreile eikä kelpaa muotitietoiseen syömiseen - mutta pitää hengissä niin lapset kuin aikuisetkin.

Makkarat paloiteltuina. Tikussa lapselle odottelupala.
Alkuviikosta S-marketin tarjouksesta löytyi HK:n sinine makkaralenkki tarjoushintaan 99 senttiä kappaleelta. Tarjoustuotteita sai ostaa kaksi kappaletta tuohon edulliseen hintan - ja niin sitten ostin kaksi pakettia ehta-kotimaista lenkkimakkaraa. Ensimmäinen lenkki valmistettiin heti samana päivänä uunimakkaraksi joka nautittiin perunamuusin ja etikkapunajuurien kera. Hyvin teki kauppansa kun kaikki kolme lasta olivat kotona syömässä. Toinen valmistetaan tänään makkarakstikeeksi seuraavasti:

Perinteinen suomalainen makkarakastike Janikan tapaan:

Tarvitaan:
1 lenkkimakkara
sipuli
hiukan vehnäjauhoja
pari-kolme ruokalusikkaa voita
liha- tai vihannesliemikuutio
pari ruokalusikkaa sinappia
pari ruokalusikkaa tomaattipyreetä
noin desilitra kermaa

Perunoita

Valmistetaan kastike seuraavasti:

Kastikkeen teko alkuvaiheessa
Paloittele lenkkimakkara suuhun sopiviksi palasiksi. Laita palat pannulle paistumaan. Pannulle ei tässä vaiheessa tarvita välttämättä rasvaa - makkarassa sitä on tarpeeksi ruskistamista varten.

Silppua sipuli.

Kun makkarat ovat saaneet hiukan ruskettuneen pinnan, lisää sipulit.

Laita perunat kiehumaan.

Kuori reilusti perunoita. Hylkää vihreät!
Kun sipulit ovat hiukan ruskistuneet - huom: ne palavat helposti mustiksi korpuiksi, vahdi siis pannua - siirrä makkaranpalat ja sipulit toiseen astiaan siksi aikaa kun sulatat rasvan ja ruskistat jauhot.

Varo polttamasta rasva-jauhoseosta!
Sulata rasva pannulla ja anna sen ruskistua hieman. Sekoita sitten jauhot rasvaan ja jatka ruskistamista kunnes väri on kauniin ruskea. Kaada sitten kasvis- tai lihaliemi joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Anna kiehahtaa. Sekoita joukkoon sinappi ja tomaattipyree - maun mukaan molempia. Kun kastike on kiehunut hetken, tarkista kastikkeen paksuus  ja lisää mahdollisesti hiukan kiehuvaa vettä.

Lisää nyt makkarat joukkoon ja anna vielä tekeytyä pienellä lämmöllä.

Kohta päästään syömään!
Kata pöytä ja tarkista perunoiden kypsyys. Kun perunat alkavat olla kypsät, lisää kastikkeeseen kermaa ja tarkista maku. 
Hyvää ruokahalua!

Tarjoa makkarakastikkeen kanssa keitettyjä perunoita tai makaroonia. Kuorineen keitetyt perunat sopivat siinä kuin kuoritutkin. Ruisleipä ja porkkanaraaste ja etikkapunajuuret sopivat kyytipojaksi. Juomaksi käy parhaiten maito ja piimä, vesi tai kotikalja. Itse tarjosin jääkaapista löytynyttä hapankaalia ja italiansalaattia. Hyvältä maistui!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti