maanantai 16. tammikuuta 2012

Janikan toscakakku - kuvaneuvokki 3


Valmiit toscakakut uunista tulleina: suuri viemiseksi kylään, pieni kotona syötäväksi
Tänään on kuvaneuvokissamme vuorossa helppo ja maukas leivonnainen: Toscakakku.

Toscakakku on leivonnainen jonka voi viedä helposti mukana vaikka tuliaisiksi - se ei sotke ja säilyykin muutaman päivän hyvänä. Mantelinen kuorrutus on makeaa ja kovettuu kakun pinnalle kinuskimaiseksi levyksi; kahvin kanssa oiva leivonnainen olematta liian makea. Kyseessä on kahvikakku - ei siis piiras, piirakka tai täytekakku.

Näin kakku syntyy:

Leivonta voi alkaa
Kakun voi valmistaa pyöreän piirakkavuuan lisäksi myös uunipannulle jolloin saadaan suuri ja isommalle porukalle riittävä leivonnainen josta on helppo leikata neliönmuotoisia palasia. Myös kahden pienemmän piirakan leipominen samalla kertaa on kannatettavaa. Kuorrutusta kannattaa tehdä aina hiukan reilummalla kädellä; mantelikuorrutus on leivonnaisen paras osa ja sitä voi olla päällä reilusti.

Yhteen leivonnaiseen varataan "rakennusaineista" seuraavasti:

2 kannamunaa
1,5 dl hienoa sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
2 rkl hyvää mehua - esim sekamehua tai jotain hiukan kirpeää tuoremehua
100 g sulatettua ja hiukan jäähtynyttä voita
--
Aloita leivonta voitelemalla ja jauhottamalla vuoka. Laita voi sulamaan ja sen jälkeen jäähtymään. Sulattaminen kannattaa tehdä liedellä teflonkattilassa jossa voi myöhemmin tehdä kuorrutuksen.

Vaahdota kananmunat hyvin. Kun vaahto on vaaleaa, lisää sokeri ja jatka vaahdottamista hetki.

Sekoita tämän jälkeen jauho-leivinjauheseos taikinaan lusikoimalla sitä vuorotellen mehun kanssa sekaan. Varsinkin jos teet kaksin- tai kolminkertaisen taikinan, ei kannata jysäyttää koko jauhomäärää samalla kertaa taikinaan vaan jaotella neste ja jauhot sinne vuorotelle, välillä sekoitellen.

Lopuksi taikinaan sekoitetaan sulatettu ja noin huoneenlämpöiseksi jäähtynyt voi.

Menossa uuniin
Tässä vaiheessa voi kutsua perheen lapset ja taikinasta pitävät aikuiset nuolemaan vatkaimet ja maistamaan taikinaa. Lapset pitävät taikinasta joten jos olet tehnyt vain yksinkertaisen taikinan, on mietittävä kannattaako taikinaa tarjota heille - liian pieni taikinamäärä aikaansaa ohuen leivonnaisen joka ei syöjää ilahduta! Pienen taikinan tekijä nuolkoon taikinakulhon ja vispilät ihan itse. Mmmm - tämä taikina on hyvää!

Uunista tulleena, ennen kuorrutusta
Paista taikinaa 175 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kakun paistuessa valmista kuorrute:

Yhteen keskikokoiseen kakkuun tarvitset kuorrutus-aineita seuraavasti:

50 g voita
0,5 dl hienoa sokeria
reilut 50 g mantelilastuja (hätätilassa suuret kaurahiutaleet käyvät myös)
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl samaa tuoremehua kuin taikinaan
 
Varovasti puulusikalla sekoitetaan...
Kaada kaikki kuorrutuksen ainekset samaan kattilaan jossa sulatit voin taikinaa varten. Laita kattila lämpimälle - ei kuumalle - levylle niin että voi sulaa. Kääntele ainekset sekaisin niin, että mantelilastut eivät rikkoudu. Kun kakku on kauniin kullanruskea, ota kakku uunista ja levitä päällinen kakun pinnalle. Anna sitten vielä kakun olla kuorrutteen kanssa uunissa 10-15 minuuttia. 

... hiukan sekoitettu päällinen valmiina levitettäväksi kakun päälle
Kakku on valmis kun pinta on kova ja kauniin kullanruskea, hiukan tummemmin reunoin. Makuasia on, kuinka tummaksi kuorrutuksen haluaa - toine pitää tummasta, toinen vaaleasta.

Lopuksi:
Keitä kunnon vahva kahvi ja nauti kakkukahvit, mielellään hyvässä seurassa. Hyväksi seurakasi käy myös kirja tai lehti.
Loppusilausta vaille. Uuniin vielä hetkeksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti