Valmiit toscakakut uunista tulleina: suuri viemiseksi kylään, pieni kotona syötäväksi |
Toscakakku on leivonnainen jonka voi viedä helposti mukana vaikka tuliaisiksi - se ei sotke ja säilyykin muutaman päivän hyvänä. Mantelinen kuorrutus on makeaa ja kovettuu kakun pinnalle kinuskimaiseksi levyksi; kahvin kanssa oiva leivonnainen olematta liian makea. Kyseessä on kahvikakku - ei siis piiras, piirakka tai täytekakku.
Näin kakku syntyy:
Leivonta voi alkaa |
Yhteen leivonnaiseen varataan "rakennusaineista" seuraavasti:
2 kannamunaa
1,5 dl hienoa sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
2 rkl hyvää mehua - esim sekamehua tai jotain hiukan kirpeää tuoremehua
100 g sulatettua ja hiukan jäähtynyttä voita
--
Aloita leivonta voitelemalla ja jauhottamalla vuoka. Laita voi sulamaan ja sen jälkeen jäähtymään. Sulattaminen kannattaa tehdä liedellä teflonkattilassa jossa voi myöhemmin tehdä kuorrutuksen.
Vaahdota kananmunat hyvin. Kun vaahto on vaaleaa, lisää sokeri ja jatka vaahdottamista hetki.
Sekoita tämän jälkeen jauho-leivinjauheseos taikinaan lusikoimalla sitä vuorotellen mehun kanssa sekaan. Varsinkin jos teet kaksin- tai kolminkertaisen taikinan, ei kannata jysäyttää koko jauhomäärää samalla kertaa taikinaan vaan jaotella neste ja jauhot sinne vuorotelle, välillä sekoitellen.
Lopuksi taikinaan sekoitetaan sulatettu ja noin huoneenlämpöiseksi jäähtynyt voi.
Menossa uuniin |
Uunista tulleena, ennen kuorrutusta |
Yhteen keskikokoiseen kakkuun tarvitset kuorrutus-aineita seuraavasti:
50 g voita
0,5 dl hienoa sokeria
reilut 50 g mantelilastuja (hätätilassa suuret kaurahiutaleet käyvät myös)
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl samaa tuoremehua kuin taikinaan
Varovasti puulusikalla sekoitetaan... |
... hiukan sekoitettu päällinen valmiina levitettäväksi kakun päälle |
Lopuksi:
Keitä kunnon vahva kahvi ja nauti kakkukahvit, mielellään hyvässä seurassa. Hyväksi seurakasi käy myös kirja tai lehti.
Loppusilausta vaille. Uuniin vielä hetkeksi! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti