Nyt sitä saa - mehukasta mantelimassapullaa! Olkaa hyvä ja ottakaa - niin paljon kuin jaksatte! |
Pullaa on joskus kutsuttu pakkopullaksi - toisaalta meillä on keskuudessamme pullahiiriä jotka rakastavat tätä maanmainiota suomalaista herkkua jota jo sukupolvet ennen meitä ovat herkkuhetkiinsä leiponeet! Kotien työnjaossa oli vielä muutama kymmenen vuotta sitten - ainakin omassa lapsuudessani ja äidin ja mummin puheissa myös heidän lapsuudessaan - tapana pitää lauantai siivouspäivänä ja valmistaa siivouksen ohella ruoka uunissa. Ensin leivottiin ja paistettiin leipä - kuumassa uunissa ensin leivät, sitten pulla ja lopuksi laitettiin ruoka hautumaan uuniin. Ruoka syötiin neljän-viiden tietämissä. Saunan jälkeen illemmalla juotiin saunakahvit ja nautittiin pullaa.
Vanhasta pullasta tehtiin jälkiruokia kuten köyhiä ritareita ja erilaisia vanukkaita maidon ja hillojen kanssa. Nam.
Pulla on suomalainen kahvipöytien herkku joka lyö laudalta monet kauppojen ja kahviloiden makeat leivonnaiset mennen tullen. Kotona tehty tuoksuva leivonnainen ei ole ollenkaan niin lihottava ja epäterveellinen kuin usein väitetään. Itse kun tekee niin tietää mitä siinä on!
Pullantuoksuinen äiti on toisille kauhistuttavan vanhanaikainen ja tylsään elämäänsä kietoutunut äiti-ihminen joka ei osaa satsata älykkäämpään elämänmuotoon... No; ihmisiä voi mollata monin tavoin. Tämä äiti-ihminen joka tekee liian pitkää päivää töissä mutta haluaa olla myös pullantuoksuinen ja joskus jopa kodin hengetär, kertoo nyt oman pullareseptin. Tehdään tänään pikkupullia, makealla täytteellä.
Janikan pikkupullat mantelimassatäytteellä
Näillä aineilla syntyy hyvä suomalainen pulla. Kanamuna tarvitaan vain voiteluun. |
5 dl maitoa
reilut 150 g sulatettua voita tai leivontamargariinia
50 grammaa hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
vajaat 2 dl sokeria
n. 1.5 l vehnäjauhoja
Täyte:
200 g mantelimassaa
200 g voita
1-2 rkl kardemummaa
Pinnalle:
kananmuna tai sokerilla makeutettua kahvia
raesokeria ja/tai mantelilastuja
Laitetaan taikina nousemaan ja kasvamaan |
Tunnin päästä taikina on kasvanut suureksi ja pulleaksi |
Anna taikinan kohtoa kaksinkertaiseksi, puolesta tunnista tuntiin.
Taikinan kohotessa valmista täyte: raasta mantelimassa raastinraudalla ja pilko sekaan pehmeä voi ja kardemumma. Sekoita aineet pehmeäksi massaksi.
Valmistetaan sisus mantelimassasta, voista ja kardemummasta. |
Kaulitaan ja levitetään täyte |
Kauli taikinalevy jonka voitelet tekemälläsi täytteellä. Kierrä levy rullaksi ja leikkaa kolmen-neljän sentin pituisiksi palasiksi jotka asetat paperivuokiin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä tavallisia korvapuusteja kolmionmallisista palasista. Paperivuoissa sisus pysyy paikoillaan, pellillä irrallisina paistetut korvampuustit levittävät aina sisustaan jonkin verran pellille - hukkaan.
Rullataan tasaiseksi pötköksi, leikataan palasiksi... |
... tai korvapuusteiksi |
Voitele pullat munalla ja ripottele päälle joko raesokeria tai mantelilastuja. Hienoa sokeria voi toki myös sirotella pullien päälle.
Paista pullat noin 225 asteen lämmössä uunin keskiosassa kauniin ruskeiksi noin 10 minuuttia.
Nautitaan mieluiten lämpiminä ja tuoreina kylmän maidon tai tuoreen kahvin kera. Kutsutaan lapset pöydän ääreen ja annetaan syödä niin paljon kuin jaksavat!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti