maanantai 12. maaliskuuta 2012

Janikan matikkasoppa - kuvaneuvokki 9

Matikka eli made on kala joka uiskentelee sekä järvissä että Suomen meren puoleisella rannikolla. Kala on tumma ja aika pelottavan näköinen, kuin mutaan kääriytynyt. Sillä on alaluassa viiksi - sehän kuuluu turskakaloihin, viiksivalluja ovat kaikki!

Kalakauppiaan nylkemä ja paloittelema parikiloinen matikka
Matikkaa on kautta aikan pyydetty sen kutuaikaan alkuvuonna. Se kuuluu siis helmikuun ruokapöytään ja mateen mäti on herkkua jota voi nauttia helmikuussa nautittavien linnien eli blinien kera. Nam että sekin on hyvää!

Viime talvena ei meinannut matikkaa saada oikein mistään; kalatiskeillä kerrottiin, että jäät ovat liian huonot mateen pyyntiin. Viime vuonna ei sitten matikkaa syötykään. Tänä vuonna saimme hankittua kaksi pienehköä järvimatikkaa äidin kanssa kun olin hänen luonaan pari viikkoa sitten. Tänä viikonloppuna onni oli suopea ja sain parikiloisen mateen nyljettynä ja valmiiksi paloiteltuna tehtäväksi sopaksi. Meressä kasvanutta kalaa on tämänpäiväinen viiksivallu.
Vihannekset keittoon
Mateen nylkeminen ei muuten olekaan ihan helppo juttu! Oma  vaarini oli taitava ottamaan niljakkaan liukkaalta mateelta takin pois - itse toivon aina saavani kalan valmiiksi nyljettynä.

Ryhdyin siis toimeen. Matikkakeitosta on useita versioita keittokirjoissa. Keitetäänkö ensin ruodoista ja päästä liemi johon liemeen sitten lisätään perunat ja kalapalat - kuten tein pari viikkoa sitten - vai keitetäänkö kaikki maidossa alusta lähtien kuten teki oma mummi tuvan hellan ääressä aikoinaan?

Tällä kertaa ajattelin laittaa soppaan myös pari porkkanaa - sitä en ennen ole tehnyt. Kannattaa kokeilla; ei se että "aina ennenkin on näin tehty" voi olla ainut ohjenuora vanhojenkaan ruokien kanssa.

Näin tein tänään:

Matikkasoppa:
1 kunnonllisen kokoinen matikka nyljettynä, tai pari pienempää
1 - 1.5 l vettä
n 10 maustepippuria
n 10 valkopippuria
1-2 sipulia
suolaa
maitoa tai kermamaitoa
voita
tilliä ja ruohosipulia


Kuori sipuli, älä paloittele sitä. Nylje kala laita se maksaa lukuunottamatta veteen mausteiden ja kokonaisten sipulien kanssa kypsymään. Laita maksa kylmään veteen odottamaan. Maksa kypsyy nopeasti eikä sitä tarvitse keittää kauaa.

Laitetaan kiehumaan...

Sillä aikaa kuoritaan ja pilkotaan juurekset
Keitä 10-15 minuuttia kunnes kala on kypsä.

Kalan kypsyessä kuori perunat ja porkkanat, paloittele ne sopivan kokoisiksi.

Nosta kalapalat pois vedestä ja laita juurekset kiehumaan veteen. Juuresten kiehuessa irroittele kalasta suurimmat ruodot syömisen helpottamiseksi.

Loppusilausta vailla
Kata pöytä. Ruisleipä ja voi pöytään, juomaksi vesi, maito, piimä ja kotikalja ovat kaikki sopivia.

Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, poista sipulit keitosta ja kaada kermamaito joukkoon. Lisää myös kalan maksa joukkoon ja anna liemen vielä  kiehahtaa.

Tässä vaiheessa on syytä kertoa, että ruokailijoiden joukossa saattaa olla sipulin ystäviä. Liemessä keitetty sipuli ei ole monenkaan herkku - joukossamme on kuitenkin henkilöitä jotka RAKASTAVAT pehmeäksi keitettyjä sipuleita. Ei kannata siis tehdä samaa virhettä kuin itse tein eli heittää sipuleita roskiin vaan antaa ne sipulin ystävän nautittavaksi.

Jos liemi vaikuttaa laihahkolta, suurusta keittoa vehnäjuholla.

Laita kalapalat joukkoon ja tarkista maku. Ennen tarjoulua, laita joukkoon voikimpale ja reilusti tilliä ja ruohosipulia.

Nauti ruoka hitaasti herkutellen.

Ja sitten syödään, olkaa hyvä ja aloittakaa!

Keittoa on runsaasti. Kukaan ei jää nälkäiseksi.
Jälkiruuaksi keitolle sopii kiisseli kermavaahdolla - tämä perinteinen suomalainen vaihtoehto.

Myös Lidlin herkullinen ja voimakkaasti kahvilta maistuva capuccino-jäätelö sopii jälkiruuaksi tälle sunnuntain keittopäivälliselle.

Hyvää ruokahalua!

Jälkiruoka: erinomaisen herkullinen yllätys: capuccino-jäätelö

2 kommenttia:

  1. Aivan ihanaa matikkasoppaa, nam nam,, miksihän minua on rangaistu niin että rakastuin mieheen joka ei sitten yhtään tykkää mistään kalasta, onneksi hänelle voi laittaa muuta ruokaa.

    Minulla oli tapana mennä Äidin ruokapöytään matikkakeitolle mutta Äini ei enää keittele kelleen soppaansa.

    Ihanaa kevättä Janikalle ja koko poppoolle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista Pirkko!

      Mukavaa kevättä sinullekin!

      Poista