sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Janikan kotipizza - kuvaneuvokki 12

Pizzaa, nam!
Pizza on hyvää - jos sen saa syödäkseen Italiassa tai sen tekee itse! Pizzat joka taajamassa sijaitsevissa pizzerioissa ja kebab-ravintoloissa ovat luultavasti Suomen suosituimpia ruokia ja Saarioisten pienet einespizzat ovat kuulemma vuodesta toiseen myyntitilastojen huipulla valmisruuissa. Noh, itse en niistä pidä eikä niitä meillä syödä. Ei innosta!

Ahmedin pizzat ja Kotipizzat ovat (kuulemma) ravintolaruuaksi edullisia, mutta on 5-9 euron hinta yhdestä pizzasta omasta mielestäni kallis. Siis tosi kallis, jos ajattelee mitä tällaiseen pizzaan laitetaan!

Makuasiat ja ruokaan käytettävissä oleva raha määräävät missä syödään ja mitä omasta ruokapöydästä löytyy. Mutta hei,  pizzaahan on tosi kiva tehdä itsekin! Samalla saa tehtyä sämpylöitä ikään kuin sivutuotteena!

Tänään lauantaina lupasin tehdä pizzaa meille kaikille mummilassa. Lapselle lupasin tehdä oman pyöreän pizzan ilman oliiveja, homejuustoa ja tomaatteja... vain kinkkua, tomaattikastiketta, mausteita ja paljon juustoa oli hänen toiveensa! Muille sitten ihan tavallinen, maustettu pannupizza kinkulla.

Isosta taikinasta voi samalla tehdä yhden pellillisen pikkuisia sämpylöitä - herkkuja seuraavaksi päiväksi. Pizzan kanssa ei leipää erikseen tarvita kun pizza on leipä, lämmin salaatti ruoka yhdistettynä!

Pannupizza

Lämmin taikina kohosi nopeasti kaksinkertaiseksi
Taikina:
3/4 pakettia hiivaa
noin 6 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 tl suolaa
pari-kolme rkl oliiviöljyä (kunnon loraus pullosta)
6-8 dl vehnäjauhoja joihin voi mieluusti sekoittaa hiukan sämpyläjauhoja joukkoon


Täyte:
Sekoita 1 paketti yrttimaustettua ja 1 paketti valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
Muutama suuri tomaatti siivutettuina
Noin 1/2 paprikaa palasina
Noin 250 gr hyvää kinkkua palana
Homejuustoa tai muuta mieleistä pizzan täytettä
Oliiveja
Yrttimausteita: oreganoa, basilikaa
Juustoraastetta litran verran

Tee taikina sekoittamalla hiiva kädenlämpiseen veteen, Sekoita joukkoon suola ja vatkaa puuhaarukalla joukkoon osa jouhoista. Kaada öljy taikinan sekaan ja jatka jauhojen lisäämistä kunnes taikina tulee sen verran kovaksi, että sitä on vaikea sekoittaa vatkaimella. Jatka taikinan vaivaamista käsin. taikina on sopivaa kun se irtoaa kädestä mutta ei ole aivan kovaa.
Sämpylät menossa uuniin. Pizzan pohjat valmiina,
seuraavaksi päällysteet.
Laita taikina kohoamaan hetkeksi liinan alle.

Taikinan kohotessa valmista pizzan päälle tulevat ainekset: pilko kinkku sopiviksi paloiksi, Viipakoi tomaatit, paloittele paprikat ja muut mukaan haluamasi täytteet. Raasta juusto jollet käytä kaupan valmisraastetta. Käytin itse jääkaapista löytyneet juustot - lähinnä emmental-juustoa ja lisäksi raastoin mukaan mozzarellaa.
Kinkku, tomaattisiivut, paprikan palat ja juustoraaste sekä homejuusto.
Vain oliivit ja yrtit puuttuvat!
Sekoita kastiketta varten tomaattimurska ja lisää halutessasi mausteita (valkosipulia, yrttejä).

Kaada kohonnut taikina pöydälle ja kauli sopiviksi pohjiksi. Tästä määrästä taikinaa saa kolme pellisllistä pohjia - tai vaihtoehtoisesti pellillisen sämpylöitä ja kaksi pizaa kuten tässä on tehty.

Laita uuni kuumenenmaan 225 asteeseen. Kiertoilmauunissa on mahdolista paistaa useampi pellillinen samaan aikaan.

Levitä kastike pizzanpohjille. Lado muut täytteet päälle haluamassasi järjestyksessä.

Lisää lopussa vielä hiukan yrttejä pinnalle.

Valmiina uuniin!
 Paista pizzaa noin 15 minuuttia kunnes reunukset näyttävät kypsiltä ja hiukan ruskeilta, juusto hiukan tummuneelta.

Nauti pizza mielellään hyvässä seurassa ja punaviinilasillisen kera. Pizzan kanssa ei tarvitse tarjota mitään muuta - pizza on itsessään jo liharuoka, leipä, salaatti samassa!

Ja sitten nautitaan! Olkaa hyvä, tulkaahan syömään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti