torstai 9. syyskuuta 2010

Vuodenajat pohjolassa - mikä upea juttu!



Sininen taivas – keltaiset humalan lehdet ja seppelvarpijen punastuvat lehdet ovat ensimmäisiä ihania värileikkejä syksyn luonnossa - tai pihapiirissä. Super-upean kesän ja ihanan kevään – puhumattakaan oikein vanhanaikaisen kylmästä ja lumisesta talvesta – jälkeen sitä odottaa raikasta syksyä ja ruskan värejä innosta soikeana. Sieltä se kohta tulee – Lapissa on jo ruska ja täälläkin on jo hiljalleen tulee lisää värejä nautitavaksi. Ruoho on jo jossain kellertävää, viljapeltojen sänki on vaalean keltaista. Pihlajat alkavat näyttää raskailta marjaterttujen painosta – tänä vuonna on keskinkertaisesti marjoja pihlajissa.

Neljä vuodenaikaa on tärkeä juttu; elämä hahmottuu niiden mukaan. Tosin viime vuosina talvi on hävinnyt pimeäksi ja loskaiseksi mössövuodenajaksi. Viime talvi olikin siksi niin upea kun ei oikein enää uskonut sellaisia tulevankaan. Sitten se tuli; lumi ja kylmä – sai hiihtää, laskea pulkalla ja kelkalla, kävellä narisevassa lumessa – ihan kuin joskus lapsena maalla! Ja kesä oli kuuma ja helteinen. Nyt ehkä meille suodaan komea syksy – mutta täytyy sanoa, että komeita syksyjä n ollutkin viime vuosina – syksyn vahvat värit ovat niin mahtavia, että niitä ei ihan heti unohda!

Poliitikot ja media jauhavat pakkoruotsista. Ärsyttää – aina samat mielipiteet, samat vuorosanat kokoajan. Koulu on täynnä pakkoaineita – ja sitten sieltä puuttuu monien toivomia aineita vaikka kuinka paljon. Silti aina puhutaan vain yhdestä ja samasta pakkoruotsista. Se tosin täytyy sanoa, että vaikka tässä maassa on ollut kouluopetuksessa tuota pakollista ruotsia iät ja ajat, niin aika harva sellainen jolla se ei ole äidinkielenä puhuu ruotsia edes keskinkertaisesti. Mihin se oppi ja kaikki ne oppituntien annit ovat hävinneet? Ministerit ja poliitikot kangertelevat pahasti kun heitä kiusataan haastattelemalla heitä ruotsiksi. Itse en missään tapauksessa edes unissani usko, että jos ruotsi otetaan pois kouluista niin oppilaat valitsevat kiljuen sen tilalle jonkun toisen aineen – jonka opettelu maistuu paremmin. Ihan hölmöä on moista edes kuvitella. Kouluaineitahan vähennetään oikeasti koko ajan – käsitöitä ja musiikkia on jo vähennetty perusopetuksesta. Sääli sekin; tosi tärkeitä aineita molemmat. Matikka on tärkeä aine, samoin monet reaaliaineet…

Koulu ja siitä keskustelu kuumentaa ihmiset sanomaan typeryyksiä – ja poliitikot eivät tunnu tuntevan tilannetta siellä missä opetusta annetaan – puhuvat lämpimikseen ihan mitä sattuu – muulloinkin kuin ennen vaaleja. Se toki on poliitikkojen oikeus ja tapa joka puolella. Silti ärsyttää!

Itseäni ärsyttää teinein asenne ja toiminta. Tänäänkin ovat jossain kavereidensa kanssa. Mitään ei heiltä saisi kysyä, mitään ei voi vaatia. Pääsääntöisesti he ovat huonolla tuulella ja haluavat pitää niin pitkää välimatkaa meikäläiseen kuin ikinä mahdollista. Vastuuta mistään he eivät halua ottaa – ainakaan niin, että se näkyisi. Mutta ehkä en vain huomaa – ehkä heillä on kaikki hyvin ja hoosaan ja höpötän liikaa. He ovat melkein aikuisia ja muuttavat lähiaikoina omilleen – pakko minun on hiljalleen antaa periksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti