maanantai 24. tammikuuta 2011

Lumitöstä ja lumesta puhetta piisaa

Jälkiä lumessa - mikä eläin?

Oma lumentekovuoroni loppui sunnuntai-iltana. Puuh - helpotuksen huokaus! Tulihan sitä lapiota ja kolaa jonkin  verran heiluteltuakin! Reilut neljä tuntia kolailin ja lapion, harjasin ja hiekotin. Liekö paljon vai ei; enemmänkin olisi voinut tehdä. Yhtenä päivänä viikolla satoi lunta ilma sakeana viikon keskivaiheilla. Jouduin olemaan töissä myöhään sinä päivänä. Joku muu oli putsannut pahimpia lumia pihalta - ja ai että oli minulla huono omatunto.

Suurimman paineen lumityövuorossa saakin itselleen siitä, että on hoidettava omat työt vaikka piha täyttyy lumesta samaan aikaan. Omat työt on pakko tehdä - tuskin työnantaja kovasti ymmärtäisi, jos kertoisi jättävänsä hommat ja menevänsä lunta lapioimaan! Pihatyöt on silti tehtävä - jos joku liukastuu pihalla, saa lumityövuorossa oleva kuulla huutia - ainakin luulen! Joka tapauksessa on talon vastuulla hoitaa piha sellaiseen kuntoon, että kukaan ei liukastu ja että pihalla pääsee hyvin kulkemaan. Jos postinkantaja liukastauu, on vastuu taloyhtiöllä ja maksu menee kaikkien pussista. Näin on kerran jo käynyt, nelisen vuotta sitten. Joskus on vaikea saada kaikki hommat tehtyä mitkä pitäisi.                      

Lumitöihin, kun on satanut sen tyypillisen viiden ja kymmenen sentin välillä lunta, menee meikäläisen taidoilla ja voimilla tunnista puoleentoista. Nyt, kun on ollut välillä nuoskaa ja välillä pakkasta, on parkkipaikan pohja jo aika epätasainen. Auton pyörät tekevät valleja ja möhjäävät pohjan puuroksi joka pitäisi siivota mahdollisimman pian pois.  Sitä on vaikea saada tasaiseksi kolalla - aikaa menee putsaukseen myös enemmän. Lumen kuljetus kauas kuivaustelineiden luo polkypyörtelineiden taakse on oma haasteensa; lykkiä sinne jokainen noin viidestäkymmenestä kolallisesta jo aika korkeaan kasaan on työlästä. Lumen pois kippaaminen kolasta on selkeästi homman kaikkein vaikein vaihe.

Hyötyliikuntaahan tämä tietenkin on - kunto kohenee kohisten! Vai?

Miltäköhän nämä pyörät näyttävät keväällä - ei lumi pelkkää hyvää niille tee!
Lumityöt puhuttavat nyt joka paikassa. Ne, joilla on talonmies, ovat iloisia. Talonmiehistä on sitten vaikeampi sanoa - hommia ainakin riittää! Ne taas, joilla on huoltoyhtiö, joutuvat maksamaan ison laskun lumitöistä. meille, jotka teemme homman itse ei tule laskuja - mutta hommaa on sitten sitäkin enemmän! Nytkin näyttää lunta satelevan, muuten ;-)

Kuulin, että naapurikaupungissa lumitöitä tekevät virolaiset ja venäläiset saavat kympin tuntipalkan, verottomana. Kaupunki maksaa hommasta reilut kolmekymppiä. Vastaanottajia summalle on paljon, se jakaantuu monelle! Samaten  lumentekoon vuokratuista koneista peritään hyvä tuntipalkka kaupungilta - ja sillekin osingolle riittää useampikin ottaja.

Lumentekotyöhön Suomeen tulleet työntekijät asuvat parakeissa joista myös maksavat vuokraa, vaikka asumisolot pienehköissä parakeissa - joissa kussakin asuu monta äijää - eivät kovin kummoiset olekaan. Kaverit tekevät 10-12 tuntisia päiviä ja ansaitsevat siitä satasen päivässä, keskimäärin. Sillä hinnalla he sitten killuvat katoilla lapioneen. Aika hurjaa!
Itselläni seuraava lumentekovuoro on hiihtolomalla. Silloin olin ajatellut mennä hiihtelemään kotikonnuille. Kuka silloin tekee lumityöt - siinäpä kysymys!!


1 kommentti:

  1. Lumitöitä meilläkin on kovasti jouduttu tehdä. Sitä tuli joulun aikaan todella paljon. Mieheni yrittääkin ilmeisesti selvittää, olisiko jotain ammattilaista joka tekisi lumenkuljetuksen. Se helpottaisikin paljon.

    VastaaPoista