keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Maailma isoja uutisia pullollaan

Hyvää huomenta - tervetuloa työpaikan parkkipaikalle. On hiukan lunta sadellut.
Yhdysvalloissa ammutaan poliitikkoa ja moni muu kuolee samalla, Australian Brisbanessa vesimassat vyöryvät kaupungin yli ja vievät kaiken mennessään. Saksassa on syötetty eläimille koneiden voiteluöljyä, osana eläinten rehua - nyt joudutaan tappamaan käsittämättömiä määriä eläimiä koska ne ovat kelvottomia ihmisravinnoksi.

Yksi omasta mielestäni karmeimmista asioista mitä ihmiset tekevät on muun elämän täydellinen huomioonottamattomuus. Eläimille ja luonnolle tehdään mitä vain oman edun nimissä. Monet ihmiset toki tekevät mitä vain ja mille ja kenelle vain oman edun takia - yleensä rahan- ja vallanhalusta. Lapset, toiset ihmiset ja luonto ovat aivan yhdentekeviä siinä kisassa. Kun suuren vallan jo omaava haluaa entistä enemmän valtaa ja vallan symboleita, häikäilemättömyydellä ei ole rajoja. Diktatuurit, hyper-egon omaavien maajohtajien halua laajentaa valtapiiriään ei useinkaan hillitse mikään - kunnes se kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Diktatuureja on maailmassa tänäkin päivänä – monia ja monenlaisia, vaikka tietyllä tavalla aina samanlaisia. Tällaisia näytelmiä näytellään elävässä elämässä koko ajan, pienemmässä ja isommassa mittakaavassa – ei vain diktatuurimaissa.

Pienempiin ja heikompiin kohdistuva pahuus, hyväksikäyttö ja kiusaus saavat veren kuohahtamaan - mutta mitä voi tehdä niille, jotka syöttävät myrkkyä eläimille - kuten saksalaiset rehutehtaat tai lapsille kuten kiinalaiset lastenruokavalmistajat ovat tehneet? Tai heille jotka kiusaavat, rääkkäävät eläimiä? Kaikille niille, jotka raiskaavat luontoa, maapalloa ja sen ekosysteemiä?

------------------

Juuri luin, että Mauritiuksella, ihanalla Intian valtameren saarella, on tapahtunut outo murha, kuin brittidekkarissa ikään. Vasta naimisiin menneen pariskunnan morsian, 27-vuotias irlantilainen Michaela McAreavey, oli kuristettu kuoliaaksi hotellihuoneessaan kun hän oli mennyt hakemaan sieltä keksejä. Liekö kyseessä varas joka oli yllätetty huoneesta - vai mikä. Aika kaameaa; tosiaan kuin suoraan Sherlock Holmesin tarinoista tai jostain Agatha Christien kirjoista.

Isoisän viulu on kunnostettu hienoon kuntoon

Sääilmiöt vaivaavat Suomeakin. Outoa muuten, että säästä on tullut asia jonka kanssa meillä on nykyään niin paljon hankaluuksia. Ihmiset ovat tulleet siihen omituiseen käsitykseen, ilmeisesti, että mikään sääilmiö, olipa kyseessä mikä hyvänsä vuodenaika tai minkälainen sää hyvänsä, ei saa järkyttää normaalia päivärytmiä mitenkään. Junien ja liikenteen yleensäkin pitää pystyä kulkemaan myöhästelemättä vaikka tulivuoret purkautuisivat, myrskyt kulkisivat yli maiden ja merien, lunta, vettä tai rakeita sataisi... Ihmisten pitää päästä töihin, harrastuksiin ja lomamatkalle - tai muuten he suuttuvat! Osakkeenomistajien pitää saada tuottonsa ja ihmisten palkkansa, kauppoihin pitää voida kuljettaa tavaraa ihmisille ostettavaksi ja kulutettavaksi - yhteiskunnan pyörien pitää pyöriä!!! Ollaan yleisesti sitä mieltä, että ihmisen täyty pystyä hallitsemaan säät ja luonnonilmiöt - olivat ne mitä hyvänsä.

Onneksi näin ei ole, kuitenkaan. ihminen ei ole kaikkivoipa - eikä varmasti sellaiseksi tulekaan - toivottavasti. Nykyihminen on rationaalinen ja itse elämänsä haluamansalaiseksi rakentava. Hyvä, kun tuo itseriittoinen olio joskus saa kolauksen!

Tällaista mietiskelin kun uutisia äsken kuuntelin, kaikista katastrofeista maailmalla. Samalla neuloin kaulaliinan valmiiksi.

Tein iltapalaksi köyhiä ritareita hillolla ja kermavaahdolla. Kyytipojaksi kaakaota ja kermavaahtoa. Hiukan täyttävää, myönnän. Ei ollenkaan terveellistä - mutta ah niin hyvää!

Omaa elämää varjostaa työpaikan tilanne. Kumman nöyräksi sitä menee, kun ei ole mitään varmuutta työn jatkuvuudesta tai työpaikasta. katselin hiukan avoimia työpaikkoja tänään; en löytänyt mitään oman osaamisalueen vapaata työtä. Into työhön on tällä hetkellä aika matala - ei huvita, ei ole intoa, kiinnostusta! Vähän on siipi maassa. Kolme lasta ja velkaa vaikka kuinka paljon - melkein oman vuosibruttopalkan verran. Se on kai jonkinlainen raja jota ei pitäisi ylittää jos yhtään järkevästi elää. En ole ylittänyt mutta en silti varmasti elä järkevästi. Yhden elättäjän perheessä on aina hankalaa, jos jotain sattuu. Ei ole mitään mistä ottaa, jos putoaa. Pitäisi säästää – vaikka ei oikein pystykään. Mutta jos yrittää, niin tietenkin pystyy.

Eipäs ajatella moisia. Toivotaan parasta, yritetään - kuitenkin!

Olen kirjoitellut hiukan. Se ei tietenkään mitään auta mihinkään - muutoin kuin antaa itselle jonkinasteista tyydytystä. Menen kevääksi kirjoituspiiriin monen vuoden tauon jälkeen. yritän saada muutaman tekstin tehtyä - osana omaa uudenvuodenlupaustani!

Musiikkia en ole vielä tänä vuonna kuunnellut - muuta kuin radiosta tietenkin. Jospa menisin kuuntelemaan jonkin onsertin lähipäivinä - joko konserttisaliin tai kirkkoon. Orkesterit ovat aloittaneet kevään ohjelmiston joten jotain kivaa löytyy varmasti. Musiikki vie ajatukset kuin suihkuun; maailma näyttää ainakin hetken valoisammalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti